Izložba Velimira Matejića

Izložba grafika Velimira Matejića biće otvorena u  Galeriji Grafičkog kolektiva (Obilićev venac 27) danas u 19h.

Izložba Velimira Matejića

Izbor iz opusa obuhvata više od četiri decenije grafičkog stvaralaštva, pa se tako prati geneza njegovih promena u umetničkom izražavanju.

Matejić je uspeo da sačuva svoj snažan stvaralački znak ostajući imun na različite umetničke mene i neprikosnoven u svom asocijativnom crno-belom grafičkom izražavanju. Kao umetnik, formirao se van uslovljenih akademskih normi. Njegov kreativni put paralelno se razvijao (pored poziva profesora biologije) uz pouke i savete poznatih umetnika – Lize Križanić, Božidara Džmerkovića i Miodraga Nagornog.

Bogato profesionalno iskustvo stekao je i na studijskim putovanjima tokom kojih je imao prilike da upozna umetnost različitih kultura. Zahvaljujući tim saznanjima usložnjavao je i razvijao svoje stvaralaštvo ostajući pritom dosledan prepoznatljivoj likovnoj poetici.

Velimir Matejić je samostalnu izložbu u Grafičkom kolektivu imao 1972. godine. Posle četrdeset godina autor se ponovo predstavlja beogradskoj publici grafikama nastalim u tehnikama drvoreza i linoreza u periodu od 1970. godine do danas.

 

Izvor: danubeogradu.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *