Izložba Umetnost XVIII veka

Izložba Umetnost XVIII veka u kolekciji Galerije Matice srpske otvara se u sredu, 17. jula u Galeriji SANU u 20h.

Ova bogata kolekcija ilustruje proces napuštanja vizantijske tradicije i opredeljenje srpskog slikarstva za šire kulturološke ideje doba prosvetiteljstva.

hristofor-zefarovic-_-sv.-dimitrije-oko-1740.

Kroz više od 100 reprezentativnih dela (ikone, religiozne kompozicije i portrete) autorke dr Branke Kulić prikazana je likovna poetika tradicionalnog zografskog, ranobaroknog, reprezentativnog visokog i kasnobaroknog srpskog slikarstva XVIII veka.

Deo izložbe čine rezultati naučnih ispitivanja materijala i tehnika izrade dve najstarije izložene ikone (Blagovesti iz XVI veka i Usekovanije deset kritskih mučenika sa kraja XVII veka), koja su sproveli srpski stručnjaci.

Izložbu upotpunjuju tekstualne legende, konzervatorski posteri, priče o slikama i biografijama umetnika koje su dostupne u štampanoj formi i putem “QR” kodova, a posetioci će moći da pogledaju i emisije o umetnosti XVIII veka iz kolekcije Galerije Matice srpske u produkciji RTV Vojvodine (Čuvari sećanja – Barokne mene slike sveta, 2011) i RTS (Srpska umetnost XVIII veka, 2012).

Kustoska tumačenja izložbe biće organizovana svakoga dana od 18 i 20h. Osim toga organizovan je i prateći program – stručna tumačenja izložbe, predavanja, konzervatorske priče, promocija kataloga i drugo.

Na otvaranju izložbe će govoriti akademik Dimitrije Stefanović, generalni sekretar SANU, mr Tijana Palkovljević, upravnica Galerije Matice srpske, Slaviša Grujić, potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu, Bratislav Petković, ministar kulture u Vladi Republike Srbije i akademik Dinko Davidov, istoričar umetnosti, koji će svečano otvoriti izložbu.

Radno vreme Galerije SANU (Knez Mihailova 35) je od 11 do 22h.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *