Izložba “Učenici – profesoru”

Izložba prvog čukaričkog likovnog pedagoškog ateljea “Sergej Jovanović”, “Učenici – profesoru”, povodom obeležavanja 90 godina od rođenja profesora Sergeja Jovanovića, otvara se danas u Galeriji ’73 (Požeška 83a) u 19h.

Sergej Jovanović rođen je u Pragu 1922. godine. Diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1948. godine. Profesionalna aktivnost Jovanovića bila je sveobuhvatna, od slikarstva, primenjene umetnosti, do pedagoškog rada.

Kao istaknuti likovni stvaralac imao je značajnu ulogu u razvoju likovne kulture. Kroz atelje Sergeja Jovanovića na Košutnjaku prošlo je oko 16000 polaznika koji su se pripremali za prijemni ispit na Univerzitetu umetnosti.

Posle smrti profesora Sergeja Jovanovića, deset najvernijih učenika i prijatelja, iz poštovanja prema svom učitelju, odlučili su da osnuju Udruženje likovnih umetnika “Sergej Jovanović”. Ono danas ima stotinak članova iz više gradova Srbije. Rad se odvija u likovnom ateljeu Zdenka Mužara i Spomenke Cice Milenković, u Kralja Milana 17, gde je ujedno i sedište udruženja.

Izložba će trajati do 19. februara. 

Radno vreme Galerije ’73 je od 10 do 20h, a subotom do 15h. Ulaz je slobodan.

 

Izvor: www.danubeogradu.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *