Izložba „Tajni život beogradske periferije”

Izložba Ljubomira Šimunića, “Tajni život beogradske periferije” – Filmovi i fotografije 1973-2012, otvara se 21. decembra u 19h, u Muzeju savremene umetnosti.

Ova izložba je tematska retrospektiva na kojoj su predstavljeni izabrani eksperimentalni osmomilimetarski filmovi, polaroidi i crno-bele fotografije Ljubomira Šimunića koji su temom ili sadržajem orijentisani prema erotici.

Deklarisani erotoman i voajer, sledbenik seksualne revolucije 1960-ih, Šimunić je kao nijedan drugi domaći umetnik, kontinuirano, intrigantno i provokativno, stilski osobeno, razvijao erotski diskurs u umetnosti dovodeći ga na samu granicu legitimne erotske kulture. Formalno se pridržavao pravila erotskog koda reprezentacije koja počiva na premisi neeksplicitnog prikazivanja seksualnog uživanja, ali je lukavim i krivudavim kretnjama u tom prostoru uspevao da otkrije druga lica erosa i doprinese taktičkom pomeranju, ako ne i preokretu u umetničkom prikazivanju seksualnosti kod nas.

Lubomir Šimunić je rođen 1942. u Beogradu. Fakultet dramskih umetnosti upisao je 1971. godine kada kupuje i prvu filmsku kameru i započinje rad na eksperimentalnom filmu. Krajem 1970-ih radi u oblasti crno-bele fotografije koji rezultira erotskim ciklusima: Tajni život beogradske periferije, Beograd danju i noću, Foto-priče i Prljavi snovi. Fotografije iz ovih ciklusa takođe su bile smeštene u svilene albume u čijim su džepovima bili pohranjeni komadi donjeg veša (vlasništvo modela), bočice sa mirisom i kasete sa odgovarajućom muzikom. Ovi albumi nisu nikada bili javno izloženi, već su bili dostupni samo uskom broju prijatelja.

Izložba će biti otvorena do 24. februara. 2013. godine.

 

Više informacija na: msub.org.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *