Izložba “Retrospektiva”

Izložba Đorđa Devića, “Retrospektiva”, otvara se u petak, 19. aprila u Galeriji kuće Vojnovića u 19h.

Izlozba

Na izložbi će biti prikazani radovi koji su nastali sa početka Devićevog likovnog stvaralaštva pa sve do danas. Najviše će biti zastupljena tehnika akvarela, po kojoj je autor i poznat, ali i druge tehnike poput ulja na platnu i crteža.

Gost izložbe biće Radivoje Blečić Bleka sa svojim skulpturama od drveta.

Đorđe Dević rođen u Inđiji 1929. godine. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu 1956. godine, a na istom magistrira 1974. godine. Kao učenik pohađao je večernji slikarski kurs na Kosančićevom vencu, gde ga je vodio tada poznati slikar i akademik Ivan Radović. Crtanjem i slikanjem bavi se od sedamdestih godina, kada se sa porodicom iz Sremske Mitrovice vraća u Inđiju.

Član ULUI-a postaje neposredno posle osnivanja 1975. godine. U početnim radovima motiv mu je bio pejzaž, mrtva priroda, portret a radio je i ikone. Poslednjih dvadeset godina preovlađuje tehnika akvarela na kojima se nalaze stare sremske, inđijske i novosadske kuće.

U periodu od 1987-2013. godine izlagao je na preko stotinu kolektivnih izložbi, a ovo mu je dvadeset i druga samostalna izložba.

Radni vek provodi u više projektnih organizacija, od kojih je poslednja bila projektni zavod Vojvodine, u kom je proveo punih jedanaest godina. Devićevi izvedeni objekti nalaze se u Inđiji, Zemunu, Novom Beogradu, Vukovaru, Novom Sadu, Šidu, Sremskoj Mitrovici, Rumi, Mačvanskoj Mitrovici i u Crnoj Gori.

Izložba će trajati do 10. maja. Ulaz je slobodan.

 

Izvor: remixpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *