Izložba Refoto konkursa „Moje mesto, moji ljudi“

U petak, 18. januara, u 19h, u galeriji Artget biće otvorena izložba fotografija sa konkursa “Moje mesto, moji ljudi”, koji je časopis Refoto objavio početkom 2012. godine.

Cilj konkursa je bio da animira fotografe u beleženju života oko sebe. Kroz brojne portrete, ulične fotografije i pejzaže, čitaoci su dokumentovali svoju okolinu i ljude koji čine njen nerazdvojni deo.

Na konkurs je u toku godine pristiglo preko 3 500 fotografija. Svakog meseca, uredništvo je biralo najbolje. U prvom odabiru izabrano je oko 130 fotografija da bi se detaljnijom selekcijom stiglo do njih 87, koje su ušle u konkurenciju za vredne godišnje nagrade, a ujedno čine i ovu postavku, koju je moguće videti do 6. februara.

Prvo mesto pripalo je Milošu Gizdovskom iz Jagodine, za fotografiju ”Silueta”. Drugo je zauzela Marija Erdelji iz Novog Sada, dok je treće mesto zaslužio Đorđe Gavrilović, takođe iz Novog Sada.

Pored prve tri nagrade, žiri u sastavu: Milan Živković – glavni urednik časopisa Refoto, Darko Stanimirović – izvršni urednik časopisa Refoto i Ivana Tomanović – fotograf i docent na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu, dodelio je i sedam pohvala.

Kako tradicija nalaže, početkom svake godine bira se tema za novi konkurs. Vođeni idejom stotog broja koji izlazi krajem ovog meseca i započinjanjem novog ciklusa, a i nedavnom pomamom oko smaka sveta koji se ipak nije dogodio, uredništvo je odlučilo da naziv ovogodišnjeg konkursa bude “Početak”.

Refoto je časopis posvećen kulturi fotografije. Pokrenut 1996. godine pod nazivom FOTO i tada su izdata tri broja. Posle pauze od pet godina, časopis ponovo izlazi u aprilu 2001. godine, kada je objavljen četvrti broj, i od tada izlazi u kontinuitetu. Nepregledno polje fotografskog zanata ali i umetnosti obrađuje kroz portfolia renomiranih domaćih i stranih fotografa, foto-školu u kojoj se predstavljaju tehnike fotografisanja, prezentacije najnovije foto-opreme i naravno, foto-konkurse i komentare u kojima objavljuje najuspešnije fotografije čitalaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *