Izložba “Majstori grafike iz Beča”

Izložba “Majstori grafike iz Beča” otvara se večeras u Galeriji Grafičkog kolektiva (Obilićev venac 27) u 19h.

Radove će, po izboru kulturologa i umetničkog kritičara Filipa Maurera, predstaviti Florentina Pakosta, Hajnrih Hojer, Herevig Cens, Drago Prelog i Robert Hamerštil.

hajnrih-hojer-700x466

Grafička umetnost  je krajem 20. i početkom 21. veka uspela u Beču, nadovezujući se na dugu tradiciju, da povrati izuzetan ugled, pošto su grafičari razvili poseban i samostalan likovni izraz. Grafičari iz Beča zahvaljujući podršci Valtera Košačkog izlažu širom sveta na međunarodnim bijenalima i trijenalima (Krakov, Ljubljana, Varna, Tokijo, Seul).

Izabrani autori čije će radove Beogradjani imati prilike da pogledaju, nikada nisu delovali kao grupa, ali na neki način povezani su sa Srbijom ili bivšom Jugoslavijom, sa srpskom umetnošću i slovenskom kulturom.

Florentina Pakosta je poznata kao pobornik feminističke umetnosti u Austriji. Radila je i na seriji “trobojnih slika” kao komentar na evropsku i svetsku političku situaciju 1989. godine.

Hajnrih Hojer boravio je u manastiru Hilandar, gde je rekonstruisao i štampao stare bakroreze i dela duboke štampe.

Herevig Cens često boravi na Atosu, pa je tematika njegovih radova često insprisana motivima iz svetogorskih manastira.

Drago Prelog i Robert Hamerštil su poreklom sa prostora bivše Jugoslavije. Prelog je rođen u Celju, Sloveniji, a Hamerštil u Vršcu gde je 2010. godine i otvoren muzej posvećen ovom umetniku.

Izložba će trajati do 6. jula.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *