Izložba “Klimt u Beogradu”

U utorak 30. oktobra, u galeriji Progres biće svečano otvorena izložba “Klimt u Beogradu“, povodom 150 godina od rođenja čuvenog austrijskog slikara Gustava Klimta. 

Tom prilikom biće prikazane visokokvalitetne reprodukcije 16 Klimtovih dela. Pored replike poznate slike “Poljubac”, biće izložene reprodukcije slika “Higija” i “Prijateljice II”, čiji su originali 1945. godine izgoreli u dvorcu Imendorf u Donjoj Austriji. 

Postavka prati umetnikov privatni život, njegovo delo kao umetnika, njegovu saradnju sa savremenicima i njegov uticaj kako u Austriji tako i u svetu. 

Izložba je putujuća, obišla je desetine kulturnih foruma širom sveta, a u Srbiji će pored Beograda biti prikazana u Novom Sadu, Leskovcu, Vršcu, Zaječaru..

Svečanom otvaranju prisustvovaće predstavnici Beča i Beograda, Ambasade Austrije, privrednici i ličnosti iz javnog života.  Organizatori su grad Beč i Kontaktni biro grada Beča u Beogradu “Kompres”, uz podršku austrijske kompanije nakita “Freywille”.

Gustav Klimt (1862-1918) je jedan od glavnih predstavnika simbolizma i osnivač umetničkog pokreta Bečka secesija, a glavna tema njegovih radova je žensko telo. Njegov rad, kao i rad njegovih savremenika u mnogome su doprineli izgledu grada Beča kakav je danas.

Za javnost će biti otvorena od 31. oktobra do 13. novembra.

 

Izvor: Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *