Izložba karikatura Pjera Križinića

Izložba karikatura Pjera Križinića otvara se 12. decembra u galeriji “Risim” u Čačku, kojom Umetnička galerija “Nadežda Petrović” učestvuje u programu obeležavanja Dana Grada Čačka, 18. decembra.

Na izložbi će biti predstavljene Križanićeve karikature iz zbirke Umetničke galerije “Nadežda Petrović”, a izbor je napravila Marija Radisavčević čiji je diplomski rad na temu karikatura ovog autora proglašen za najbolji iz istorije umetnosti.

Zbirka crteža i karikatura Pjera Križinića formirana je 2004. godine, i sadrži 78 radova koji su nastali neposredno pred Drugi svetski rat i nakon njega.

Petar Pjer Križanić je jedan od naših najpoznatijih karikaturista i rodonačelnika jugoslovenske i srpske karikature. Počeo je da stvara početkom 20. veka, pre Prvog svetskog rata, 20-ih godina priključio se novinskoj kući “Politika”, a 1935. godine bio je jedan od osnivača satirično-humorističkog časopisa “Jež”. Na njegovim crtežima uglavnom su predstavljene poznate ličnosti tog vremena. Poseban značaj imaju karikature koje predstavljaju značajnu hroniku ondašnjih dešavanja, po kojima je i prepoznatljiv. U njegovi čast je 1967.godine ustanovljena nagrada “Pjer” za najbolju karikaturu, koju dodeljuju “Večernje novosti”.

 

Izvor: glaszapadnesrbije.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *