Izložba „Joko, Lenon, Tito”

U četvrtak, 20. juna u 19h u Domu omladine Beograda biće otvorena izložba “JOKO, LENON, TITO – JEDNA KONCEPTUALISTIČKA AKCIJA”, koja sadrži dokumentaciju o akciji “Žirovi” i drugim mirovnjačko – umetničkim akcijama slavnog para Joko Ono i Džon Lenon.

Na izložbi će biti izloženi i crteži Joko Ono na temu žira, realizovani povodom 40. godišnjice te akcije, kao i fotografije inspirisane akcijom koju su Joko Ono i Džon Lenon sproveli neposredno posle venčanja. Oni su tada posadili hrast posvećen ideji mira u svetu. Joko Ono je odlučila da akciju proširi tako što će u nju uključiti 50 svetskih lidera i državnika. Poslato je pedeset paketa sa žirovima i pisma koja objašnjavaju antiratnu ideju sa molbom da žirovi budu zasađeni. Paket je dobio i Josip Broz Tito.

Joko-Lenon-Tito-Plakat-01

Džon Lenon i Joko Ono su 1968. godine započeli mirovnu aktivnost u znak protesta protiv rata u Vijetnamu. Njihova prva akcija je bila nakon venčanja kada su u dvorištu katedrale u Koventriju zasadili dva žira – žive skulpture u ime mira “Acorn Event “. Paketiće ljubavi i mira sa dva žira u njima (“Package of Love And Peace”) poslali su na adrese 50 svetskih lidera toga doba sa porukom i nadom da će ih zasaditi u ime mira. Predsednik Tito je ispoštovao zahtev umetnika, te je žirove zasadio u arboriumu svoje rezidencije. Danas u memorijalnom parku u blizini Kuće cveća postoje dva ponosna četrdesetogodišnja hrasta.

U periodu od 1968. do početka 1970, Joko i Džon su koristeći svoj uticaj na medije nastavili mirovnu kampanju kroz umetničke akcije „Bed-In“ , „Bagism“ i „War Is Over“, i koncerte „Sweet Toronto Concert” i „Peace For Christmas Concert ” i tako promovisali ideju mira u svetu.

Izložba sadrži  dokumentaciju o prijemu paketa sa žirovima koju čuva Arhiv Jugoslavije, grafike Acorns 100 kojima je Joko Ono 2008. godine obeležila 40. godišnjicu ove umetničke akcije.  U  postavci će takođe biti predstavljene umetničke ličnosti Joko Ono i Džon Lenona,  te  fotografije iz zbirke /fundusa Muzeja Istorije Jugoslavije u Beogradu koje je autorski snimio Josip Broz Tito i izlagao na samostalnim izložbama u Sarajevu i Mariboru 1962. godine.

Izložba će biti otvorena do 2. jula.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *