Izložba “Gradovi za sve”

U organizaciji Centra za razvoj inkluzivnog društva, danas, 19. marta, u Galeriji nauke i tehnike SANU (Đure Jakšića br. 2) u 18h biće otvorena izložba „Gradovi za sve“.

Ova postavka predstavlja inovativna arhitektonska i dizajnerska rešenja izrađena prema principu „Dizajn za sve“, koja mogu značajno da pospeše kvalitet života ljudi sa umanjenim fizičkim sposobnostima i odnos društva prema njima.

Gradovi

Pomenuta rešenja su primenjena na evropskim projektima iz sfere industrije, tehnologije, infrastrukturnog planiranja i zaštite životne sredine. Predstavljeni radovi su koncipirani tako da u isto vreme zadovoljavaju i estetske i kriterijume za jednostavnu, svakodnevnu upotrebu svih ljudi, bez barijera.

Ideja za ovu međunarodnu izložbu je potekla od Evropskog instituta za dizajn i invaliditet (EIDD). Deo postavke čine i tri nagrađena rada „Pokretnog inkluzivnog muzeja“, projekta koji su 2010. godine zajednički realizovali nevladina organizacija – Centar za razvoj inkluzivnog društva (CRID) i Eurobank.

Izložba je do sada prezentovana u Helsinkiju (Finska), Talinu (Estonija), Rigi (Letonija), Katovicama (Poljska), Beču i Budimpešti, a paralaleno sa postavkom u Beogradu izložba gostuje u Haseltu (Belgija) i u Vićenci (Italija).

U okviru izložbe biće organizovana i radionica za studente na kojoj će o principima „dizajna za sve“ govoriti Pit Kerčer (Pete Kercher), osnivač i predsednik Evropskog instituta za dizajn i invaliditet (EIDD).

Ulaz je slobodan za sve posetioce,  a grupne posete učenika potrebno je zakazati pozivom na broj: 011/2027-152.

Izložba će trajati do 30. marta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *