Izložba fotografija Mihaila Vasiljevića

Fotografije Mihaila Vasiljevića biće predstavljene u Savremenoj galeriji Zrenjanin od 21. januara do 15. februara.

“Radomir Vasiljević najbolje zna” je kompozitni rad koji se sastoji od dva odvojena i zasebno izlagana projekta – “R fotografije” (2005) i “Otac najbolje zna” (2010). Izložba se sastoji od 16 crno-belih i 18 fotografija u boji.

Oba projekta su proizašla iz umetnikovog istraživanja neobično bogatog fotografskog nasleđa i proizvod su svojevrsne aproprijativne prakse.

Rad “R fotografije” se sastoji od fotografija izrađenih sa negativa koje je snimio stric umetnikovog oca, Radomir Vasiljević (1918-44). U kontekstu istorije srpske fotografije one imaju poseban značaj jer nije poznat sličan primer iz tog perioda. Takođe su i jedini trag koji je ostao za jednim od “malih heroja” – čoveka zahvaljujući kome je nekolicina ljudi preživela Drugi svetski rat, a čije je ubistvo ostalo nerazjašnjeno.

U radu “Otac najbolje zna” umetnik koristi fotografije svog oca, Radomira Vasiljevića, koji nije ni fotograf ni foto-amater, ali već pedeset godina fotografiše bez prestanka. Kroz svojevrsno “ponavljanje istorije”, prisvajanjem ovog foto-amaterskog materijala umetnik predlaže novo značenje.

Mihailo Vasiljević (1981) završio je osnovne studije fotografije na Akademiji umetnosti BK u Beogradu u klasi Milana Aleksića i master studije na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, Teorija umetnosti i medija. Jedan je od osnivača i urednika Centra za fotografiju Beograd.

 

Izvor: www.artmagazin.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *