Izložba fotografija Ivane Tomanović

Izložba fotografija Ivane Tomanović pod nazivom “Bliski pogledi” otvara se 5. marta u Galeriji Arget (Trg Republike 5/I) u 19h.

Izložba je zbirka fotografskih zapisa s njenih putovanja u protekle dve decenije koja su započela još tokom studija fotografije na praškoj Akademiji FAMU.

Ova serija, u biti dokumentarnih fotografija, mogla bi se okarakterisati kao izrazito subjektivna jer se ne bazira na konkretnom dešavanju, već stvara male dramske situacije unutar vizuelnih odnosa stvari, ljudi i svetla. Sva ta “dešavanja” pronalazi na svojim putovanjima gde, u duhu klasičnog fotografa-istraživača (lutalice), otkriva sopstveni odnos prema onom što je okružuje, privlači i uzbuđuje. Te doživljaje smešta u okvir fotografske slike kreirajući svojevrsni “memento mori” u kom pokušava da otrgne život iz njegove neumitne prolaznosti.

Sve fotografije snimljene su klasičnom metodom, na film i to u kros-procesu, koji na granici eksperimenta povećava i produbljuje neizvesnost stvaranje latentne slike na filmu –  pojam sasvim nepoznat u današnjoj digitalnoj eri.

Izložba će trajati do 24. marta.

 

Izvor: danubeogradu.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *