Izložba Dušana Mikonjića

U petak, 21. juna u 20h, u novobeogradskoj Blok galeriji (Jurija Gagarina 221), biće otvorena izložba Dušana Mikonjića pod nazivom “O slikarevoj tajni i potrazi za njom”.

Dušan će se beogradskoj publici predstaviti slikama nastalim u poslednjih nekoliko godina.

kul-kritika-Vasilije.B.Sujic

 “Slikar vazda slika svoju tajnu.

U životu bi možda i da ćuti o njoj. Ali, ona poput živog bića svakim danom sve više narasta. Osnažena, ne može da otrpi ropstvo ćutanjem. Želi da se oglasi, želi da se prikaže. Ne daje slikaru mira ni spokoja, bocka i golica iznutra, grebe ako mora, dokle god on ne nađe način da je saopšti. Tajna mu i u snovima izlazi pred oči. Vidi je u svakom trenu, skoro da je opipava, toliko je bliska. Kao da su srasli.

U času odluke, ona suštinom izmiče. Mudra je, zna da sve obasjano i objašnjeno gubi draž. Tada nestaju i razlozi za traganjem. Zato slikar mora da je saopšti posredno, u prenesenom značenju, ne bi li je učinio vidljivom a teško dohvatnom. Baš kako je po njenom, a da on ni sam nije svestan ovog zahteva. Podstaknut iznutra, on uporno i istrajno, u nebrojeno pokušaja, u desetinama, stotinama ostvarenja, ispisuje vazda nove strane uvek istog poglavlja. U neprekidnom traženju boljih oznaka za simbole i alegorije, personificirajući te plamene tačke najgušćeg tkiva na svetu – svoju tajnu. Taj jedinstveni stožer, oko kog se vrti čitav njegov život.”  – Vesna Todorović

Dušan Mikonjić, slikar – grafičar, rođen je 1940. godine u Uroševcu. Od 1963. godine redovno izlaže na mnogobrojnim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dela mu se nalaze u brojnim muzejima i zbirkama u zemlji i inostranstvu.

Izložba će biti otvorena do 4. jula.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *