Izložba “Diptisi i područja. Latinoamerička žena”

Izložba “Diptisi i područja. Latinoamerička žena”otvara se danas u Institutu “Servantes” (Čika Ljubina 19) u 19h. Posvećena je latinoameričkoj ženi ali i ženi uopšte i njenom položaju u društvu.

Autor izložbe je urugvajski fotograf Selmar Mendija, a ona obuhvata 25 slika koje, iz različitih perspektiva, prikazuju ženu u Latinskoj Americi i svetu. Selmar ukazuje na probleme sa kojima se žene susreću, kao što su nejednakost, seksizam na radnom mestu ili u okviru porodice, nametanje uloga, nasilje nad ženama ili “nevidljivost” žena u zrelom dobu, između ostalih. Takođe, autor na svojim fotografijama koristi diptihe i prikazuje ženu koja uvek ima dvostruku ulogu – majke i žene, nežnosti i snage.

Selmar Mendija (1983), obučava se i istražuje u oblasti fotografije od 2004. godine. Radio je fotografije za Nacionalnu upravu kulture Ministarstva prosvete i kulture Urugvaja. Njegov rad karakteriše prikaz mesta, ljudi, trenutaka zemalja Latinske Amerike, putem kojeg daje lični pečat slici širokog južnoameričkog kontinenta. Među njegovim poslednjim izložbama ističu se “Simbiosis” i “ZelMendía al paredón” u Soa Baru u Montevideu.

Izložba će trajati do 6. aprila. Ulaz je slobodan.

 

Više informacija na: belgrado.cervantes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *