Izložba “Deset otvorenih pitanja nauke”

Izložba “Deset otvorenih pitanja nauke” otvara se 15. januara u Galeriji nauke i tehnike SANU (Đure Jakšića 2) u 18h.

Centar za promociju nauke (CPN) predstaviće interaktivnu izložbu sa misijom da razvija naučnu pismenost. Cilj je da se nauka predstavi onakvom kakva zaista jeste – kao živ, neprekidni proces istraživanja, pa CPN ovom izložbom prikazuje one izazove i naučne probleme koji bi u budućnosti mogli značajno da utiču na svakodnevicu.

Kako bi se otkrilo koje naučno pitanje građane najviše zanima, Centar je otvorio adresu glasamzanauku.cpn.rs, gde je više od 10.000 posetilaca glasalo za izbor jedne naučne oblasti kojom će se CPN posebno baviti tokom 2013 godine.

Trenutni rezultati pokazuju da najveću znatiželju bude pitanja “Kako produžiti život”, za koje je glasalo više od 2.600 posetilaca, “Kako mozak misli” (više od 2.000 glasova) i “Kolika je masa sveta koji ne vidimo” (oko 1.500 glasova).

Glasanje je i dalje otvoreno na sajtu, a moći će da glasaju i posetioci Galerije nauke i tehnike SANU.

Na izložbi će biti predstavljena neka od ključnih pitanja savremene nauke: Od čega je nastao život? (Biologija); Kolika je masa sveta koji ne vidimo? (Fizika); Kako okruženje utiče na gene? (Genetika); Kako mozak misli? (Neuronauke); Koliko ima hemijskih elemenata? (Hemija); Šta još možemo napraviti od ugljenika? (Nanonauke); Kako da iskoristimo solarnu energiju? (Materijali); Koji je najbolji način da proizvodimo biogoriva? (Energetika); Kako produžiti život? (Medicina); Kako da neprekidno pratimo hemiju ljudskog tela? (Biohemija).

 

Više informacija na: www.sanu.ac.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *