Izložba „Čuvarkuća 7“

Od 16. do 26. aprila, u Maloj galeriji ULUPUDS-a (Uzun Mirkova 12) biće otvorena prodajna izložba “Čuvarkuća 7″ – autorski koncept istoričarke umetnosti Ivone Rajačić-Barandovski.

Na izložbi će biti predstavljen mali predmet, namenski čuvar uskršnjeg crvenog jajeta, koji će ga ponosno čuvati godinu dana.

cuvarkuca-7-sanja-sremac

Keramičar, Sanja Sremac

Već sedmi put zaredom, likovni i umetnici primenjenih umetnosti povodom nastupajućih uskršnjih praznika, aktiviraju i ukrštaju svoje ideje u kreativnoj igri oblikovanja i realizacije zahtevane male forme. Ovaj jednostavni držač nudi se u masovno prisutnoj serijskoj proizvodnji od jeftine keramike, a želja je da obogati postojeću ponudu, upravo neponovljivim i originalnim umetničkim rešenjima.

Tako će čuvarkuća dobiti na kvalitetu i ekskluzivnosti, što i zaslužuje, obzirom na značaj hrišćanskog praznika s kojim je tematski i simbolički povezana.

Pravo je zadovoljstvo susretati se i otkrivati svake godine nove sveže, ideje, neponovljive pristupe u rešavanju naizgled banalnog zadatka. Do sada se za sedam godina, više od 100 umetnika odazvalo ovom pozivu. Koliko umetnika, toliko različitih rešenja: strogih, duhovitih, deskriptivnih, minimalističkih, dekorativnih, ekspresivnih…

Svi mogući materijali su u igri, a tu je i uvek atraktivna reciklaža. Sve može biti predmet kreacije i umetničkog oblikovanja, naravno uz poštovanje zahteva funkcionalnosti i osnovnih estetskih načela.

Ove godine su se tom sitnicom pozabavili keramičari, slikari, vajari, dizajneri i jedan scenograf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *