Izložba Carski darovi

Izložba Carski darovi otvara se u nedelju, 21. jula u Muzeju 25. maj (kompleks MIJ, Botićeva 6).

Izložbu čine ekskluzivni pokloni članova vladarskih porodica Josipu Brozu Titu koje je dobio iz osamnaest zemalja Evrope, Azije i Afrike.

car-haile-salasije-i-tito-700x498

Posetioci će moći da vide pedeset jedinstvenih eksponata izuzetne umetničke izrade, nastalih u najpoznatijim radionicama širom sveta, a podeljeni su u pet celina – arheološki, upotrebni i ukrasni predmeti, nakit i odlikovanja.

Svi predmeti izrađeni su u periodu od VII veka p. n. e do polovine XX veka. Za njihovu izradu korišćeni su plemeniti metali, drago kamenje i najfiniji porcelan.

Kroz izložene predmete, dokumenta i fotografije posetioci će upoznati pravila i običaje koji prate razmenu poklona državnika. Razmena darova na najvišem nivou utvrđena je preciznim protokolom – od izbora poklona u zavisnosti od prilike, interesovanja, ukusa i statusa osobe kojoj je namenjen, zatim čin predaje, do dokumentacije koja prati dar i kasnijeg čuvanja darovanih predmeta.

Neki od darodavaca su engleska kraljica Elizabeta II, iranski šah Reza Pahlavi, grčki kralj Pavle, kambodžanski princ Sihanuk, etiopski car Hajle Selasije…

Izložba traje do 25. avgusta, a biće otvorena svakog dana osim ponedeljka od 10 do 20h.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *