Izložba “Čarobni izlozi”

Izložba “Čarobni izlozi” otvara se danas u 18h, u Francuskom institutu (Knez Mihailova 31).

Ove godine izložba se organizuje četvrti put, a naslov je “Preverova sfera” i posvećena je velikom francuskom pesniku Žaku Preveru (Jaques Prevert) koga karakteriše jednostavan jezik, igra rečima i humor. Bliska nadrealističkom pokretu, njegova dela govore o svakodnevnim stvarima.

“Čarobni izlozi” prepričavaju četiri pesme ovog pesnika. Dekor je napravljen od recikliranih plastičnih predmeta, a korišćeni su i efekti svetla i senki. Izložba će i deci i odraslima pričati priče koje će ih odvestiu svet mašte tokom novogodišnjih praznika.

Pod vođstvom francuske dizajnerke izloga Solin D’Abovil i arhitekte Dragane Marković, projekat je realizovala grupa studenata Akademije lepih umetnosti u Beogradu.

Pre tri godine Francuski institut je započeo saradnju sa Solin d’Abovil. Ona je stručnjak za umetnost izloga, umetnička je direktorka prestižnih projekata za luksuzne modne i dizajnerske kuće. Radi svake godine sa grupom studenata sa Akademije lepih umetnosti, u saradnji sa arhitektom Draganom Marković.

Žak Prever (1900 – 1977), pesnik i scenarista, rođen u građanskoj i pobožnoj sredini u pariskom kvartu Nejiu, ne prestaje da se ruga licemerstvu, sveštenstvu i religiji, opredeljujući se za ljubav i slobodu. Učestvuje u nadrealističkom pokretu Andrea Bretona s kojim se brzo razilazi, da bi se zainteresovao za pozorište i osnovao svoju trupu zvanu Oktobar. Preverov prijatelj Žozef Kosma muzički aranzira njegovu poeziju koja postaje još popularnija zahvaljujući šansonjerima kao što su Iv Montan i Žilijet Greko. Žak Prever je manje poznat kao autor umetničkih knjiga i kolaža koje je realizovao zajedno sa Pablom Pikasom, Maksom Ernstom, Markom Šagalom, Žoanom Miroom… Napisao je scenarije i dijaloge za velike poetske realističke filmove koje su između 1935. i 1945. godine režirali Žan Renoar i Marsel Karne. Pošto objavljuje zbirku „Reči“ 1946. godine počinju da ga smatraju velikim narodnim pesnikom i dive se njegovom jednostavnom jeziku, igrama reči, humoru i himnama slobodi. Pošto je proveo veliki deo života u Parizu, povlači se u gradić Omonvil la Petit u blizini La Manša gde umire 1977. godine. Danas je njegova kuća otvorena za posetioce.

Izložba će biti otvorena do 2. februara. 2013.

 

Više informacija na: www.institutfrancais.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *