Izložba “Bodies Revealed” na Beogradskom sajmu

U utorak, 23. oktobra, na Beogradskom sajmu u Hali 3, biće predstavljena izložba “Bodies Revealed” (Razotkrivanje tela), koja će trajati do 17. marta 2013. godine.

Osnovni princip ove, jedne od najkontroverznijih postavki u poslednjih nekoliko godina je: posmatrati znači učiti. Ovaj prstup korišćen je u egipatskoj, grčkoj, rimskoj, kao i kulturi Islama za napredno učenje o ljudskom telu, bazirano na naučnim principima. Javne obdukcije tela tokom renesanse su produbile znanja na ovu temu, postavljajući temelje modernim medicinskim istraživanjima, a ujedo i ovoj izložbi.

Poznato je da je ljudsko telo mnogo kompleksnije i čudesnije od svih kompjutera i modernih tehničkih sprava. Međutim, mnogi nemaju predstavu o tome šta se nalazi ispod naše kože – na koji način naša tela funkcionišu, šta im je potrebno da prežive, šta je to što ih uništava, a šta ih oživljava.

Izložba je podeljana u devet različitih segmenata, tako da je moguće videti sve pojedinosti skeletnog, mišićnog, nervnog, respiratornog, cirkulatornog, reproduktivnog, urinarnog i sistema za varenje, kao i pokrovnog sistema koji čine koža, znojne žlezde, kosa i nokti.

Sva tela i organi sačuvani su uz pomoć posebne metode – prezervacije polimerima, nakon čije primene se dobija gumirani uzorak koji se može ispitivati bez ikakve opasnosti da bude oštećen.

Tokom izložbe zabranjeno je: pušenje, unošenje hrane i pića, upotreba mobilnih telefona, fotografisanje, unošenje rančeva, kao i kolica za bebe.

Cena karte je: 950 din za odrasle, 750 za studente i penzionere, 450 za osnovce, porodični paket (2 karte za odrasle i 2 za decu) je 2350 din, a za predškolsku decu ulaz je besplatan.

Radno vreme je svakim danom od 10 do 19h.

Više informacija na: www.bodies.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *