Izložba “Ah, te cipele!”

Izložba ženske obuće “Ah, te cipele!” otvara se 16. maja u Galeriji “Anastas” Muzeja primenjene umetnosti (Vuka Karadžića 18).

cipele

Publika će moći da vidi stotinak pari ženske obuće iz 19. i 20. veka (od oko 1830. do 1918. godine), koji se čuvaju u zbirkama Odseka za tekstil i kostim i Odseka za savremenu primenjenu umetnost MPU.

Ova obuća prati proces transformacije kroz koji prolazi odevanje srpske građanske klase tokom 19. veka, od tradicionalne orijentalne nošnje ka evropskoj modi. Prvi primerci obuće ušli su u muzej odmah po osnivanju, 1951. godine, zbirkom slikara i grafičara Ljube Ivanovića. U pitanju je tradicionalna obuća koja je nošena kao deo gradske nošnje – papuče, mestve i nanule.

Izložba ukazuje i na veliki opšti tehnološki napredak postignut u 19. i 20. veku, koji je omogućio masovnu modnu proizvodnju i potrošnju. Primerci izložene ženske obuće pružaju i estetsko zadovoljstvo, a svedoče i o stalnim promenama mode i poimanja elegancije, luksuza, udobnosti, ženstvenosti i seksipila.

Autorke izložbe su Bojana Popović i Draginja Maskareli, kustoskinje MPU.

Radno vreme muzeja je od 11 do 19h, osim nedeljom i ponedeljkom.

Cena ulaznice je 100 dinara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *