Izabrano zanimanje: domaćica

Šta pomislite kada čujete reč „domaćica“? Da li vam je, kao većini populacije (sudeći bar po komentarima na Internet forumima) u glavi slika žene koja se, nakon obavljenih kućnih  poslova dosađuje, ispija kafe uz trač partiju sa komšinicama i vreme provodi uz tv po sistemu „malo španska serija – malo rijaliti“? Ova slika (čast izuzecima) uglavnom ne odgovara  stvarnosti.

Podaci na koje ukazuje istraživanje američkog sajta www.salary.com, ukazuju na to da jedna domaćica radi najmanje 10 poslova: čišćenje kuće, pranje i sušenje veša, radi kao vozač, operaterka na kompjuteru, psihološkinja, kuvarica, medicinska sestra… Takođe, novo britansko istraživanje je pokazalo da je najstresnije zanimanje majka koja ostaje kod kuće sa decom  – domaćica.

Takođe, zabluda je da su domaćice nezainteresovane, neobrazovane, neuke žene. Veliki broj mladih, fakultetski obrazovanih i svestranih žena dobrovoljno se opredeljuje za ulogu domaćice. „Srećna sam i uživam u svojoj ulozi. To je postao moj izbor kada sam se ubrzo nakon završenog fakulteta rodila dete. Ne znam da li ću nekada poželeti da uđem u cipele  poslovne žene sa radnim vremenom od 9 do 17h, ali trenutno mi je sasvim dobro ovako. Radim sve kućne poslove, uživam u svom detetu, ali nađem vremena i da pročitam dobru knjigu,  uživam u kafi sa drugaricama, rekreiram se… Svaki moj dan je ispunjen u potpunosti i nemam vremena da se dosađujem“, kaže dvadesetšestogodišnja Ivana, diplomirana ekonomistkinja  koja se dobrovoljno odlučila da postane domaćica.

mama2

Izvor: www.ehow.com

Na žalost, društvo je često puno predrasuda, pa se na žene koje imaju status domaćice gleda sa omalovažavanjem, pa ćete često čuti sintagmu „samo domaćica“. Sa druge strane, mame i domaćice često kažu da se ništa ne može uporediti sa stresom uzrokovanim čuvanjem dece i brigom o njima. Stručnjaci kažu da je možda ipak jedan od glavnih uzročnika stresa i mišljenje da majka/domaćica u stvari i nije neko zanimanje i da je ženama koje ostaju “kod kuće” lakše nego onima koje odlaze na posao. Nasuprot ukorenjenim predrasudama, brojne feminističke autorke smatraju da kućni rad koji je neplaćen, nepriznat i često nevidljiv igra značajnu ulogu na širem planu ekonomije.

U engleskom jeziku postoji nekoliko izraza kojima se definiše zanimanje domaćice, pa se tako razlikuju: “stay-at-home mom” – žene koje imaju decu i koje su zbog toga izabrale da ostanu  kod kuće, “homemaker” – definiše ulogu u smislu aktivnosti koje se obavljaju i fokusirana je na aktivnosti, a izbegava uloge vezane za rod, pol i na kraju bračni status, “housewife” – osoba  koja se brine o kući i čije je primarno i jedino zanimanje briga o kući i porodici.

Ono što je najbitnije u celoj priči jeste sloboda izbora, kojom se i postiže bolji položaj žena. A sloboda izbora ne zahteva opravdanje! Zbog toga, bilo da ste mama i domaćica koja je svoju sreću našla u tome što se posvetila porodici, ili žena kojoj ove stvari nisu i nikada neće biti bliske, jer je okrenuta karijeri ili nekim drugim stvarima, budite srećne i ponosne zbog toga što živite svoj izbor i ne obraćajte pažnju na tzv. društveno poželjne uloge i obrasce, u kojima često nema ništa više od licemerja i(li) besmislene tradicije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *