Isidora Bjelica – žena sa talentom za različitost

Decenijama intrigira domaću javnost, a privatne uspone i padove koristi kao motiv za svoje romane. Poznata je po svom ekstravagantnom oblačenju. Mnogima je prst u oku, te je smatraju vulgarnom, neprikladno obučenom i čudnom. Oni koji je razumeju, poštuju njenu iskrenost, različitost i vide u njoj veliku umetnicu.

Njeno ime je Isidora Bjelica.

Ona smatra da su dva muškarca odredila njenu ličnost. Otac joj je pomogao da postane ultramodernu, a deda da bude u dodiru sa naukom.

“Moj deda Dušan Đurović bio je predsednik Udruženja književnika, on me je u četvrtoj godini naučio da čitam i pišem. U njegovom stanu, praktično književnom salonu, upoznala sam Ivu Andrića i Mešu Selimovića, a preko tate, svetskog publiciste, upoznala sam svetske zvezde”.

Još kao veoma mlada je postala svesna da je drugačija od drugih. Interesovala se za sve što je čudno i posebno. Gnušala se mase i svakodnevice i takav neobičan pogled na život joj je dobro prolazio, jer se posebnost uvek ceni.

Potekla je iz imućne poredice, te je imala dosta prilika da putuje i vidi svet. Upravo je to i bio jedan od razloga što se razlikovala od ostalih. Isidora je imala šansu da stranu, šokantnu modu donese kod nas, u period kada je samo plava kecelja i kratko podšišana kosa bila opcija.

“Strašno sam se palila na pank, nadrealizam i dadaizam i radila razne ludosti, ali su mi gledali kroz prste jer sam bila odličan đak”.

Isidora je bila veoma radoznala kao mlada, izučavala je sanksit, znala je sve o kabali, čitala je Šopenhauera i Kjerkegora. U osamnaestoj godini je dobila nagradu Književne omladine Jugoslavije za svoju prvu knjigu. Veoma svestrana, obrazovana i talentovana, mlada Isidora je odlučila da upiše dramaturgiju na Fakultetu Dramskih Umetnosti u Beogradu.

Njen uspeh je zaista pozamašan. Autor je više pozorišnih komada i radio-drama, rediteljka je veoma popularnog filma “Dorćol-Menhetn”. U pozorištu je režirala “Sarajku u Beogradu”, i “Popička u Parlamentu”u.

Dobitnik je nagrada Najvoljenije žene 21.veka. Nagradu Gala pisca je dobila 2002. godine, a Zlatni bestseler, 2004. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *