Intervju: Sonja Madžar, autorka knjige “Muškarci od A do Š”

U doba kada se o muško-ženskim odnosima priča svakodnevno i kada nam se čini da znamo baš sve o suprotnom polu, Sonja Madžar, autorka knjige “Muškarci od A do Š”, pokušala je da ovoj temi da jedan polu-šaljivi ton, ali i da ipak veoma otvoreno govori o tome kakve je muškarce danas moguće sresti. Govoreći o njima iz svog  iskustva, kao i iz iskustva svojih prijateljica, ona je uvrstila u svoju knjigu prvenac određene tipove muškarca. Svaka žena će vrlo verovatno prepoznati mnoge od ovih tipova, bilo da ih je upoznala kao prijatelje ili ljubavnike. O tome odakle inspiracija i da li je imala uzore za ovaj roman, razgovarali smo sa Sonjom.

Da li je serija Sex i grad bila na neki način inspiracija ili je svaka sličnost samo slučajna pošto je tema o muško-ženskim odnosima ipak velna tema?

Zaista ne mogu da kažem da mi je “Sex i grad” inicijalno bila inspiracija da napišem knjigu. Godinama pišem kao novinarka i prosto, to je nešto što ja radim svakodnevno, pa je tako posle nekoliko godina valjda došlo na red i da napišem knjigu. Tema serije, muško-ženski odnosi kao uostalom i odnosi među prijateljicama je nešto što je vrlo prisutno svuda oko nas, bez obzira na kom delu planete živimo. Ali eto, ta serija je postala decenijski hit pa se tako svaki izlazak nekoliko prijateljica ili svaka kupovina obuće često karakteriše kao “Sex i grad”, svaka ženska razuzdanost kao Samanta i svaka devojka koja piše kao Keri. Mislim da živimo u vremenu u kom su bliskost i poverenje između muškarca i žene vrlo poljuljane kategorije, gde je iskrenost retka i kada nam je ljubav preko potrebna, a serija “Sex i grad” je upravo te stvari stavila u prvi plan, pa nam je onda svima lakše da priznamo da smo sve mi pomalo jedna od devojaka koje traže Pravu Ljubav, onu za ceo život. Inače, apsolutno ne volim nikakva poređenja sa likom Keri Bredšo, jer ako se dobro sećam, ostala je sama pred oltarom… a kada se radi o njenim honorarima, to je onda druga priča, da ne kažem, bajka.

Kakav danas treba da bude muškarac da bi se “normalna” devojka udala za njega?

Ovo je verovatno pitanje za neku milionsku nagradu, pa hajde da pokušamo! Ako bi se single muškarci pitali, pojam normalne devojke najverovatnije ne postoji, ali ja sam devojka pa odgovaram drugačije – normalna devojka od momka sa kojim želi da provede svoj život očekuje samo nekoliko stvari! Najpre da zna da je nasmeje, da zna da stoji uz nju, da je razume i da zna da je voli. Čini se kao mali spisak, ali to su verovatno i najbitnije stvari u životu koje se tiču emotivnih odnosa. Bar što se mene tiče.

Kakva je reakcija muškaraca iz tvoje okoline na knjigu?

Ako me ne lažu, onda je odlična reakcija. Ima različitih komentara, od onih “Da sam žensko, verovatno bi mi se mnogo više svidela” pa sve do onih “Pronašao sam se u nekoliko kategorija i stao sa čitanjem, ko zna šta ću sve o sebi saznati”. Naravno, ni u jednom momentu nisam želela da predstavim muškarce kao loše, nego sam želela da pokažem kako mi devojke reagujemo na različite situacije u kojima se nađemo sa ovakvim ili onakvim muškarcima – dakle, knjiga je o tome.

Koliki broj muškaraca kao u tvojoj knjizi sretne najviše devojaka pre nego što naiđe na pravog?

Ha, ha, ha… Može i po azbučnom redu, alkoholičare, pa besposličare, vernike, gadljive… Šalim se. Ne znam tačan odgovor na ovo pitanje. Ja sam se trudila da opišem muškarce koje najčešće srećemo u ovim godinama i u našoj okolini. I istina je da je puno i alkoholičara i besposličara, džibera, jednoličnih, uvaljivača (muških sponzoruša) i svih ostalih… Ali je isto tako istina da postoje i oni najbolji, samo ih treba prepoznati. Onda svi ovi ostali postaju potpuno nevažni i slatko se nasmejemo kad ih se prisećamo u priči sa drugaricama.

Koji muškarci iz knjige zavređuju pažnju?

To su svega tri poglavalja – “Dobri-bolji-najbolji”, “Ljubavnici” i “Čarobnjaci”. Često i devojke sluđene od svakvih nepristojnih i bizarnih ponuda ne znaju odmah da prepoznaju Najbolje, nekada ih i propuste ali verujem da na kraju ipak svaka pronađe svog. Čarobnjaci su takođe tu, ponekad ih loše procenimo i ne možemo da vidimo da oni stvarno znaju da naprave magiju. Jedino Ljubavnike na keca prepoznajemo, ali kao što sam rekla i u knjizi, oni znaju da budu i nestalni pa nam od njih ostane samo nekoliko lepih trenutaka.

“Muškarci od A do Š” , a ima li onih koji su ostali bez svog poglavlja?

Mislim da su svi koji su vredni pomena, našli svoje mesto u mojoj knjizi. Iako moram da priznam da sam imala nedoumicu oko slova Lj – nisam znala da li da pišem o ljubomornim momcima ili o ljubavnicima. Ipak na kraju sam se odlučila da su Ljubavnici lepa uspomena u intimnom životu svake devojke, a ljubomorni nas vraćaju u stanje zvano “ne ponovilo se”. Kod mene u glavi je kao u bajci – dobro uvek pobedi loše!

 Da li žene imaju možda previše predrasuda?

U većini slučajeva mislim da nemaju. Ono što me sve češće rastužuje je zapravo suprotna činjenica – u želji da ne budu usamljene, žene sve više spuštaju kriterijume. Desilo se i meni, desilo se i mojim drugaricama i nikad se nije dobro i srećno završilo. Nema veze, na greškama se učimo i sada znamo da prepoznamo takve; to su oni za koje kažemo: “Pa on je (nešto), ali dobro…” – e onda odmah znamo da ne valja! I da se vratim na pitanje, ne mislim da žene imaju predrasude, pre bih rekla da su istraumirane od mnogobrojnih grešaka pa su možda zbog toga na distanci.

Pišeš narednu knjigu. Da li je tematika slična ovoj prvoj i u kojoj meri?

Jeste, pišem i nadam se da će do kraja godine biti gotova. Tematika je slična jer volim da pišem o onim stvarima, kojima sam svedok. Volim da iz takvih situacija izvlačim zaključke i u principu iznad svega volim da sećanja prepričavam sa osmehom na licu i sa velikom dozom optimizma, koliko god te stvari bile potresne i tužne u momentu kada su se dogodile. Kod mojih drugarica i mene je često nedelja veče vreme kada se okupimo i uz palačinke prepričavamo događaje sa muškarcima. Nekada to budu i vrlo teške i bolne priče, ali kada se podele uz određenu količinu šećera, sve to postaje nemerljivo lakše. Sve je to život, i što se mene tiče – ovaj život je prelep!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *