Intervju sa Phoebe Killdeer, pevačicom benda The Short Straws, pred koncert u Beogradu!

Phoebe Killdeer, pevačica koja je za poznati francuski sastav Nouvelle Vague otpevala neke od  najvećih hitova nastupiće u Beogradu 17.februara sa svojim novim bendom The Short Straws. Tim povodom, ova sjajna dama u ekskluzivnom razgovoru za naš magazin otkriva da li je i koliko strašno bilo biti deo takvog benda kao što je Nouvelle Vague, zašto peva isključivo o ljubavi i lažima, kao i šta da očekujemo od koncerta u Beogradu. 

Phoebe, Vi niste novo ime na muzičkoj sceni, ali imate novi bend i izvodite svoje pesme. Je li to puno strašnije od boravka u bendu Nouvelle Vague ili je to ostvarenje sna?

To je strašnije, ali donosi daleko više zadovoljstva. Mislim da postoji više načina da se čovek razvije u izvođenju svojih pesama kao tekstopisac, jer je u tome veći izazov, ali ne postoji ništa kao što je stvaranje nečega sa grupom ljudi.

Ko je na Vas najviše uticao, odnosno, koje izvođače najviše slušate i privatno?

Tom Waits, Yma Sumac, Nick Cave, Carmen Mc Rae, Captain Beefheart, Earl Zinger,…,među ostalima, ima ih još puno.

Radili ste sa Zero dB i Bassement Jaxx, možemo li očekivati još neke saradnje?

Volim da sarađujem ​​sa drugim umetnicima, stvarno se puno toga nauči. Volela bih da snimim  pesmu sa Maxi Jazzom iz benda Faithless.

Ko su The Short Straws? Kako ste počeli da radite sa njima?

The Short Straws su: Cedric Le Roux (gitara), Alexandre Maillard (bas) i Raphael Seguinier (bubnjevi). Sylvain Joasson (bubnjevi) nastupa na našim živim nastupima. Upoznala sam Cedrica preko zajedničke prijateljice, Melanie Pain, druge pevačice Nouvelle Vague-a. Bila sam u potrazi za gitaristom i od prvog odsviranog akorda znala sam da ćemo raditi zajedno. Cedric me je upoznao sa ostatkom benda – oni su se poznavali već neko vreme, ali nikada nisu svirali u istom bendu.

“Weather’s coming”, naziv je prvog album sa bendom. Šta za Vaš znači naziv albuma i da li je po Vašem mišljenju u pesmi bitnija melodija ili tekst? 

“Weather’s coming” za mene znači najavu nekog događanja, nešto će se promeniti, život dolazi po vas. Volim reči i imam strast prema pisanju, iako sam još uvek početnik. Nije jedno važnije od drugog, više je o načinu na koji se uklapaju zajedno.

Koje pesme sa albuma su Vaši favoriti i u kojoj meri su one intimne?

Sa drugog albuma “Innerquake” najviše mi se dopadaju: “Highway Birds”, “Angel’s Breath” i “Fade Out Line”. Pesme daju pogled na život, tako da mislim da su u tom smislu veoma lične.

Pevate o ljubavi, lažima, izdaji. Da li je zaista lakše napraviti dobru pesmu sa slomljenim srcem?

Kada patite, puno stvari treba reći i izraziti kako bi nastavili dalje, tako da je verovatno pravi trenutak za pisanje tada.

Šta mislite o muzičkoj sceni danas? Mnogi umetnici se žale, ali čini se da niko ne pokušava da zapravo nešto promeni. Je li moguće promeniti scenu? 

Verujem da muzička scena prolazi kroz velike promene i mislim da smo u sredini tog procesa. Pretpostavljam da će se za pet godina stvari srediti i da će umetnici  ponovo biti u mogućnosti da nastave sa radom. Ja bih se vratila vinilu. Nove generacije imaju odličan pristup muzici, ali slušaju najsiromašniji kvalitet. Dakle, trebalo bi da mladi kupe sebi gramofone i dobar HiFi sistem za slušanje muzike da bi je čuli onako kako bi trebalo.

Imate li neke rituale pre izlaska na pozornicu? 

Nikada ne radim dva puta isto. Uvek proverim da li je bend usklađen.

Dok ste na pozornici, kakvo Vas raspoloženje obuzima?

Varira, to je poput sna, nekih stvari se sećam, drugih ne.

Vaša karijera ide u pravom smeru. Ali, da li je ovo ipak muški svet?

Marylin Monroe je jednom rekla: “Ne smeta mi živim u muškom svetu, sve dok mogu biti žena u njemu”.

Šta da očekujemo ​​od nastupa Phoebe Killdeer &The Short Straws? 

Nešto što se puno razlikuje od Nouvelle Vague-a. Očekujte vrlo energičan rock šou koji će vas naterati na krik u noći punog meseca.

Vaša poruka mudrosti za naše čitateljke?

Ona se ogleda u jednoj knjizi “The man who fell in love with the moon” Toma Spanbauera, jednom filmu “Paris, Texas” Wima Wendersa, i jednoj ploči “Mule Variations” Toma Waitsa.

One Reply to “Intervju sa Phoebe Killdeer, pevačicom benda The Short Straws, pred koncert u Beogradu!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *