Intervju: Ana Štajdohar o talentu, trudu, radu i odricanju

Moja generacija ju je prvi put upoznala kada je postala deo gupe Tap 011, potom smo je slušali u duetu sa kolegom Aleksom Jelićem na Beoviziji, a onda u veoma popularnoj emisiji koju vodi Ivan Ivanović. Za sve to vreme ona je završila fakultet, nastupala u klubovima, snimala svoje numere i stalno radila na sebi. O počecima, ženskim stvarima i još o nekim sitnicama, pričali smo sa Anom Štajdohar. 

Pevate od malih nogu. Smatrate li da ste prirodan talenat ili je uloženo puno truda, rada i odricanja da bi se postigao kvalitet pevanja koji danas posedujete?

Talenat je DAR, a kada tu reč pročitate s desna na levo, dobija se mnogo važnija reč – RAD. Bez rada talenat ostaje neobrušen. Oduvek me je zanimala muzika, posebno pevanje. Mislim da sam temelj postavila još u dečjem horu Kolibri. Pokojna Milica Manojlović, dirigent hora, bila je fantastičan pedagog i učila nas je pravilnom pevanju. Kasnije sam išla u muzičku školu, pevala u horu Krsmanac, išla na časove pevanja… zapravo kad bolje razmislim, mislim da mi gotovo ni jedan dan ne prođe, a da ne zapevam.

Da li volite da učestvujete na festivalima i kakva su Vaša iskustva?

Da budem iskrena, nisam ljubitelj festivala, zapravo ne volim da se takmičim. Više mi se sviđa ideja da se takmičim sama sa sobom, da pomeram svoje granice. Festivali takmičarskog tipa su izuzetno stresni. Od kako je zaživelo glasanje putem sms-a, sve se svodi na to ko će bolje da se organizuje i ko će više novca da odvoji za sms.  Od festivala na kojima sam učestvovala, izdvojila bih Beoviziju, jer je to bio ozbiljan i dobro organizovan festival. Naravno, Beovizija mi je draga i zbog  2. mesta na kom smo se Aleksa Jelić i ja našli sa pesmom Beli jablan.

Eurosong – parada kiča ili prestiž kvaliteta?

Ni jedno ni drugo. Nesto između.

Koji muzički pravac najbolje prolazi u Srbiji, a koji privatno Vi najviše volite, tj. uz koje pesme se opuštate u miru svog doma ili “ludujete” prilikom nekog noćnog izlaska?

Svima nam je jasno šta najbolje prolazi u Srbiji, a pitanje je zašto bas takva muzika najbolje prolazi. I dokle više? Sasvim je u redu da postoji izbor, ali ako od svega što u muzici postoji, najbolje prolazi ono najgore, najprizemnije, muzika koja budi samo bazične strasti, onda svi zajedno treba da se zabrinemo. Ja ipak vidim svetlo na kraju tunela, zato se i bavim stvaranjem neke drugačije, manje profitabilne muzike. Muzika jeste moj posao, ja od svog glasa živim, ali biram da se osećam lepo nauštrb zarade.
U poslednje vreme slušam Coldplay, a u slobodnim danima retko odlazim na mesta sa glasnom muzikom.

Da li su ti žute sandale omiljena obuća? (naziv Anine pesme je “Žute sandale”)

Simpatične su mi i dalje. To je moja prva pesma u solo karijeri. Ipak, u poslednje vreme više volim da ih nosim U MRAKU.

Koliko je važno biti u fizičkoj formi, da bi se izdržali svi napori tokom i posle nastupa ili koncerata?

Za nastupe je definitno potrebna kondicija. Pevanje uz kretanje zahteva dosta energije. U tom smislu mi je Zdravko Čolić fascinantan. Čovek u svojim godinama peva i trči sa jednog kraja bine na drugi puna tri sata.  To je zaista naporno i svaka njemu čast!

Da li Vam je slađe kada iznenadite svog voljenog nekim kuhinjskim specijalitetom ili više volite kada se on potrdui oko Vas? Slažemo li se da ljubav dolazi preko stomaka?

Meni je najslađe kad se oboje trudimo da usrećimo onog drugog u svakom smislu. Za ljubav je potrebno mnogo više od punog stomaka.

Da li smatrate da na Balkanu podjednaku šansu da se dokažu na estradi imaju i muškarci i žene?

Mozda je to jedina oblast u kojoj su polovi izjednačeni, mada se pevačice često a priori stavljaju u koš dama lakog morala. Muškarci su, u tom smislu, posteđeni. U svemu ostalom se priča o nekakvoj ravnopravnosti polova, ali je to još uvek u realnosti drugačije. Mi žene moramo da se borimo svojim stavovima da to promenimo, zarad sebe a i zarad sledećih generacija. Tvrdim da su žene sposobne koliko i muškarci, svaka u svom domenu. To je jedino ispravno razmišljanje. 

Najbolji koncert na kome ste bili poslednjih godina?

Možda nije objektivno najbolji, ali ja sam bila najsrećnija na koncertu Madone, mog idola iz detinjstva.

Ko je muzičar za koga najponosnije kažete:”Radila sam sa “njim ili njom”!”?

Velika mi je čast što sam imala prilike da sarađujem sa Zdravkom Čolićem. On je i dalje naša najveća zvezda.

Koji su dalji planovi Ane Štajdohar i šta je to što ona svim srcem želi u narednom periodu?

Želim da završim svoju novu pesmu,da ona nađe put do slušalaca i da se kao pesma “U mraku” nađe na MTV top listi. Kao klinka, maštala sam o tome da jednog dana budem na MTV-u, nedavno mi se to ostvarilo i ja se mnogo radujem zbog toga. Ostvarenje klinačkih snova je mnogo slatko!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *