Indira Gandi – žena u svetu muškaraca

Indira Prijadaršini Gandi rođena je 19. novembra 1917. u mestu Alahabadu, kao jedino dete Džavaharlala Nehrua. Još od malena je imala jako dobar odnos sa roditeljima. Nažalost, Indira je mlada ostala bez majke, koja se razboljeva od tuberkoloze i umire. Porodična tragedija je učinila da se u potpunosti ugleda na oca. Glavna politička i životna iskustva stekla je uz Nehrua, prvog predsednika Vlade Indije i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih.

“Moj otac je bio državnik, dok sam ja političarka. Moj otac je bio svetac. Ja to nisam”.

Svog budućeg muža upoznaje u Nacionalnoj kongresnoj stranci, čiji je postala aktivni član u pokretu za indijsku nezavisnost. Udaje se 1942. godine za Feroza Gandija. “Niko ikada nije podržavao taj brak, niko”, izjavila je kasnije. Razdvajali su ih i vera i socijalni status. Feroz je preminuo samo nekoliko godina nakon venčanja. Iza njega su ostali sinovi Radživ i Sandžaj.

Indija je stekla nezavisnost 1947. godine i Nehru je zauzeo premijersko mesto, a Indira je postala njegova službenica. Otac joj se često obraćao za savete u vezi s nacionalnim problemima, a ona ga je pratila i na putovanjima u inostranstvo. Nakon Džavaharlalove smrti 1964, naslednik, Lal Bahadur Šastri je postavio Indiru za ministarku informacija i portparola u vladi. Šastrijeva odluka se pokazala kasnije kao veoma dobra, jer je Gandijeva povećala vreme emitovanje televizijskog programa, omekšala cenzuru i odobrila projekat planiranja porodice preko televizijskih obrazovnih emisija.

Kada je Šastri iznenada preminuo, Indira ga je nasledila na premijerskom mestu. Tokom svoje vladavine, bila je optuživana za neprincipijelno vođenje kampanje, ali se oduprla sudskoj odluci da se povuče sa vlasti. Čelična lejdi Indije opravdala je svoj nadimak donevši odluku o cenzuri štampe, ukidanju građanskih prava i progonu neistomišljenika. Što je duže bila na vlasti, Indira je mnoge aspekte javnog života u Indiji stavljala pod svoj strogi nadzor.

“Čak i ako bih umrla služeći narodu, bila bih na to ponosna. Svaka kap moje krvi… pomoći će ovom narodu da raste, očvrsne i bude dinamičan.”

Ne znajući da je svojim citatom sama sebi zapečatila sudbinu, Indira je bila ubijena 31. oktobra 1984. godine. U cvetnom vrtu ispred rezidencije u Nju Delhiju, nakon bučne pucnjave okončan je život ove izuzetne žene. Ubijena od strane svojih telohranitelja, pripadnika Sika, koji su joj se na surov način osvetili što je ugušila njihovu pobunu. Sam pokazatelj koliko je Gandijeva bila cenjena i uticajna ličnost je njena sahrana na kojoj je prisustvovao celukopan svetski politički vrh.

Posle smrti Indire, Radživ Gandi, njen stariji sin, izabran je za premijera Indije. Nažalost ni njega nije izbegla tragična sudbina, te je 21. maja 1991. poginuo od podmetnute bombe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *