Improvizaciona radionica sa Richard Barrett-om

Četvorodnevna improvizaciona radionica elektro-akustične improvizovane muzike sa Richard Barrett-om održaće se od 25. do 28. aprila u prostoru Kulturnog centra Rex.

Polaznici radionice će moći da se upoznaju sa metodama i tehnikama kolektivne improvizacije, oslanjajući se na strukturalne i razvojne principe savremene kompozitorske prakse. Biće u mogućnosti da izađu iz uobičajenih okvira akustične, kamerne, muzike i da na radionici iskuse rad sa živom elektronikom, u čemu se Barrett ističe svojim višedecenijskim iskustvom i kreativnošću.

Radionica je otvorena za sve ljude sa iskustvom sviranja akustičnih ili elektronskih instrumenata zainteresovanih za improvizaciju i participatorne (demokratske) muzičke prakse.

Pored radionice, kompozitor će sa ansamblom Studio6 raditi na svojoj novoj kompoziciji Codex XII, čija će svetska premijera biti upriličena upravo na završnom koncertu 28. aprila u Kulturnom centru REX, pored kolektivne improvizacije polaznika radionice.

barrett

Richard Barrett je rođen 1959. godine u Velsu, stekao je diplomu iz genetike i mikrobiologije, na University College u Londonu, da bi se potom posvetio muzici.

Njegove kompozicije su nagrađene nagradama Kranichsteiner (1986) i Gaudeamus (1989) u Darmštatu i Amsterdamu, kao i priznanjem British composer award za kamernu muziku (2003).

Godine 2005, porudžbina BBC-ja, delo NO za simfonijski orkestar je nominovano za Nagradu slušalaca BBC Radio 3, a njegov komad Vanity je priznat kao jedna od najvažnijih orkestarskih kompozicija 90-ih godina.

Profesor je kompozicije elektronske muzike na Institutu za Sonologiju na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu od 1996. godine. Između 2006. i 2009. godine predavao je kompoziciju na Brunel univerzitetu u Londonu.

Njegove kompozicije su izvodili mnogi renomirani solisti i ansambli kao što su Arditti kvartet, BBC Symphony Orchestra, Deutches Symphonie-Orchester, Champ d’Action, Ensamble InterContemporain, Ensemble Modern, Klangforum Wien, London Sinfonietta, Nieuw Ensamble i mnogi drugi. Festivalska izvodjenja uključuju: Darmstädter Ferienkurse, Gaudeamus, Huddersfield, Ars Musica, Warsaw Autumn, Wien Modern, Tage für neue Musik Zürich, i mnogi drugi.

Barrettov kreativni rad obuhvata pored kompozicije i improvizaciju. On tretira slobodnu improvizaciju kao metod komponovanja, a ne kao njegovu antitezu. Osnivač je elektro dua FURT, zajedno sa Paul Obermayerom, koji je aktivan od 1986. godine. Od 2003. godine stalni je član Elektroakustičnog ansambla Evana Parkera. Od 1990. godine stalno saradjuje sa ELISION ansamblom, za koji piše cikluse nagrađivanih kompozicija i improvizacija.

Njegove kompozicije i improvizacije su zabeležene na preko 20 CD izdanja.

Aktivno učešće na radionici košta 20 eura (u dinarskoj protivrednosti), a pasivno učešće na radionici (uključuje i ulaznicu za koncert) je 500 dinara.

Ulaznice za koncert se mogu kupiti po ceni od 250 dinara, s tim što je ulaz slobodan za sve učesnike radionice.

 

Više informacija na: www.rex.b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *