Imam migrenu

Migrena je neurološko oboljenje i predstavlja jednu vrstu glavobolje. Javlja se kod oko 10 % populacije, i češća je kod žena, naročito u PMS-u i u menopauzi.

Migrena može biti izazvana stresom, fizičkim naporom, naglom promenom vremena, potom konzumiranjem određene vrste hrane ili pića, te pušenjem cigareta. Mehanizam nastanka je spazam krvnih sudova mozga te potom širenje istih – što se manifestuje kao bol.

Izvor fotografije: Femina.hr

Postoje dve vrste migrene: migrena sa aurom i bez aure. Aura predstavlja skup simptoma koje prethode glavobolji. Najčešće su to pojave tačke u vidnom polju, ispadom dela vidnog polja, poremećajem motorike ili osećaja koji je najčešće jednostran, poremećajem govora. Može trajati nekoliko minuta a najviše do sat vremena. Može se javiti i patološka glad naročito za slatkim. Nakon aure javlja se pulsirajuća glavobolja koja zahvata samo polovinu glave ili jednu tačku. Bol može biti tup ili probadajući i može biti praćen mučninom ili povraćanjem. Takođe kao simptom se može javiti fotofobija, preosetljivost očiju na svetlo i preosetljivost na jak zvuk. Svi ovi simptomi mogu trajati i do 3 dana. Za to vreme osoba koja ima migrenu je najčešće izolovana od buke u zamračenoj sobi. Dijagnoza se sastoji u dobroj anamnezi i eliminisanjem drugih stanja u kojima se javlja glavobolja.

Komplikacije mogu biti:

1. Hronična migrena – predstavlja prisustvo glavobolje, koja odgovara migreni, 15 i više dana mesečno, tokom više od 3 meseca. Sa dužinom bolesti,u toku više godina intenzitet bola se smanjuje a udruženi simptomi postaju manje izraženi.

2. Migrenski status – je onespobljavajući napad migrene bez aure sa glavoboljom jakog intenziteta koja traje duže od 72 sata.

3. Povećan rizik od dobijanja moždanog udara, i to migrena sa aurom 2,27 puta a bez aure 1,83 puta. Takođe rizik povećava pušenje cigareta i kod žena uzimanje oralnih kontraceptivnih sredstava.

4. Epileptični napad, kao posledica kortikalne depresije. U lečenju migrene mogu da se koriste analgetici ali samo ako se uzmu u početku napada. U suprotnom mala je verovatnoća da mogu da ublaže bol. Moje skromno iskustvo je pokazalo da slatki napici mogu doprineti blagom poboljšanju, takođe i izbegavanje toplih i slanih napitaka.

U dugoročnom lečenju mogu biti korisne dijete kojim se isključuju namirnice koje potencijalno izazivaju napade, izbegavanje alkoholnih napitaka i prekid pušenja. Kao pomoć u odabiru dijetetskog režima može biti test intolerancije na hranu putem krvi. Alternativne terapijske metode kao što su akupunktura i akupresura mogu ublažiti ili smanjiti učestalost ovih napada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *