I živeli su srećno do kraja života

Sve je bilo divno. I Princeza i Princ na belom konju. Zakleli su se jedno drugom na večnu ljubav, razmenili prstenje, roditeljske oči su zasuzile. Plesali su celu noć, delili svoju sreću sa prijateljima i članovima porodice. Princ na belom konju je preneo Princezu preko praga, a ona ga je pre toga blago nagazila, čisto da se zna ko je gazda u kući. Otišli su na medeni mesec iz snova, na predivno egzotično ostrvo sa velikim peščanim plažama, doživeli nezaboravne trenutke i vratili se da započnu novi život zajedno. Da žive srećno do kraja života….

princ i princeza

FOTOGRAFIJA: Jovana Tomašević

Bajka je počela da bledi čim je Princ na belom konju počeo da ostavlja prljave čarape svuda po kući. Dobrodošli u realnost, u svet oženjenih!

 

Naša fantazija o bračnom životu je često stvorena pod uticajem bajki koje su nam roditelji čitali dok smo bili deca, pred spavanje. Posle smo je samo nadograđivali gledanjem romantičnih filmova. Sa tako velikim očekivanjima od bračnog života, nije čudo da se mnogi ljudi razočaraju kad im se desi realnost. Najbolje je kad se što pre susretnete sa nerealnim očekivanjima i shvatite da “živeli su srećno do kraja života” ne dolazi samo po sebi. Brak sam po sebi nije garancija za sreću, ali može doneti velika zadovoljstva u životu, kad se na vreme suočite sa realnim očekivanjima.

 

Udahnite duboko, nije sve izgubljeno. Pokušajte da razmislite i identifikujete koja su to vaša nerealna očekivanja o braku, i probajte da ih zamenite realnim. Pre svega, i Princeza i Princ na belom konju su oboje idealni u svakom pogledu. Lepi su i zgodni, šarmantni, vredni, obrazovani, znaju kako da reše problem, nisu agresivni, nikad ne gube kontrolu. Suočite se sa realnošću, ni Vi ni Vaš voljeni niste idealni.

 

Zamislite Princa na belom konju koji voli da dovede kući uveče muško društvo da gledaju utakmicu, a Princeza želi mirno porodično veče sa gledanjem romantičnog filma. Zamislite Princa koji želi da živi u predgrađu, da ima veliku baštu i u njoj redovno pravi roštilj, a princeza želi da živi u centru. Zamislite princa koji želi da ima mali fudbalski tim (sačinjen od svoje dece), a Princeza želi jednu idealnu devojčicu, princezicu. Princ želi da ima psa, a princeza mačku. On želi da godišnje odmore provodi na selu, kod svoje porodice, a ona želi da odlazi na egzotična putovanja.

 

Ono što želim da naglasim je, da je vrlo verovatno, da Vi i Vaš partner ne želite isto od braka. Najbolje je da se dobro upoznate sa vašim različitostima i sličnostima pre nego što uđete u brak, i da znate šta da očekujete.

 

Druga stvar koja je bitna jeste, da znate šta očekujete od partnera. Možda ste odrasli u porodici u kojoj je Vaš otac bio “majstor za sve”, i nikada se popravka pokvarenih stvari po kući nije odlagala u nedogled, a vaš partner ne zna razliku između raznih vrsta šrafcigera. Očekujete od njega da popravi sve najbrže što može. Popričajte sa njim, recite mu to. Možda on nikad neće naučiti da se “bakće” sa sitnim popravkama, ali će znati majstora za to koji će to raditi brzo i ekspeditivno umesto njega.

 

Nekada nerealna očekivanja postavljate i sami sebi. Dogovorili ste se sa partnerom, podelili svoje obaveze i svako ih obavlja na svoj način, ali u skladu sa dogovorom. U jednom trenutku u Vašem životu iskrsne tako puno obaveza (na poslu npr.) i Vi ne stignete da odete na pijac, a to je Vaša obaveza. Frižider je prazan, deca nemaju šta da jedu. Pod pritiskom ste, nervirate se, počinjete da prebacujete krivicu na njega, jer nije tu kad Vam treba. Priznajte da niste tako savršeni, popričajte i objasnite mu da  ne možete da postignete sve u tom trenutku,verovatno će Vam pomoći. Setite se početka priče, obavezali ste se da ste tu jedno za drugo kad bude potrebno.

 

Kad uhvatite sebe da ste u romantičnom raspoloženju, a nerealna očekivanja iskrsavaju i na mestima gde niste mogli ni da zamilite, ne dajte se! Ne dozvolite da unište Vas, a još gore, Vaš brak. Suočite se sa tim da su to samo nerealna očekivanja, prilagodite ih realnom životu i krenite napred! Možda on nije baš uvek Princ na belom konju za kog ste se udali, ali niste ni vi baš uvek Princeza!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *