I muškarci trpe nasilje

Svaka priča može da se ispriča na dva načina. Stvar je gledišta da li je dan sunčano inspirativan ili nesnosno vruć. Kada mi je muž saopštio da me napušta sa jedva punoletnom devojčicom od 19 leta, posle decenije koju smo proveli zajedno, od toga da umrem od tuge spasio me je samo šok, koji me je držao budnom. Kada sam ga pitala za razlog, što je zapravo podrivanje žive rane, rekao mi je da ne može više da trpi da ga maltretiram!? Posle deset dugih godina u kojima sam se osećala kao mrav iz basne u kojoj je drugi akter cvrčak, osetila sam se kao mlatnuta po glavi magičnim štapićem, čija me je magija u trenu od savršene žene, koja je živela izgleda samo u mojoj mašti, pretvorila u zlostavljačicu, a mog cvrčka u žrtvu.

Moja prva reakcija bila je: Hmm, ma da, sad ćeš da pokušaš mene da optužiš za sopstvenu slabost. No – no, neće moći daso. Idi i živi sa svojom trebom u kućici na drvetu, ali nisam ja kriva ako vas bude pojeo lav.  Međutim, kako je vremenom počela da splašnjava moja tuga, tako sam i ja postajala svesna da za krah jedne veze ne može biti odgovorna samo jedna osoba, koliko god da sam želela da se operem od odgovornosti. I počela sam da se pitam – čime sam ja to njega mučila?

U brak sam ušla kao osoba sa prevelikim očekivanjima, motivisana, po mom mišljenju, poštenom trampom u kojoj bih za ljubav koju dajem trebala da dobijem apsolutnu sreću. Kako se stvari nisu odvijale po šablonu koji sam nacrtala u svojoj glavi, ja sam postajala sve bešnja. Iz dana u dana moje razočerenje je raslo, a u odnosu se manifestovalo kroz zamerke, od  onih sitnih koje su rasle i gojile se, da bi na kraju narasle u debelo čudovište zvano Optuživanje. Igra prestane da bude zabavna onog momenta kad optužbe postanu uvrede, a ti i dalje ne vidiš dalje od svog nosa i očekuješ da tvoj život srećom oboji neka druga osoba, umesto da se sam oko toga potrudiš. Tako od one devojke koja je treptala okicama i gledala u svog muškarca kao da je spoj Herkulesa, Orfeja i Tarzana, postadoh mučiteljka. Ona koja manipuliše njegovim neuspesima, koja ga gleda očima punim razočarenja. Uvučena u vrtlog u kome sam se osećala očajno jer sam shvatila da sam na strani upravo onih koje sam oduvek najviše osuđivala, a to su nasilnici, rešila sam da uđem u samu srž tematike.

Dakle: nasilje nad muškarcima… Verbalno, psihičko, fizičko… Da li to zaista postoji? Ko su ti muškarci koji trpe nasilje? I da li ih možemo staviti u istu ravan sa ženama koje su žrtve?

Model: Vesa Nestorović

Fotografija: Lela Radulović

Ako se pozovemo na statistiku, stvari stoje ovako: najmanje svaki treći muškarac na svetu tokom svog života  žrtva je nasilja od strane žena – kako psihičkog tako i fizičkog. Nasilje nad muškarcima prisutno je u svakom društvu, bez obzira na politički i ekonomski sastav, bogatstvo, rasu ili kulturu. Kao glavni uzrok navode se feminizam i ubrzana emancipacija žena.

Za mene je osnovno pitanje ono koje se bavi razgraničavanjem nasilja od nenasilja. Gde  ozlojađenost, ljutnja i  negativne emocije, koje, da se ne lažemo, ima  s vremena na vreme gotovo svaka osoba koja je u braku ili vezi, prelaze u nasilničko ponašanje? Ako govorimo o verbalnom nasilju, očito da je odgovor subjektivan. Što nekoga razdražuje i frustrira, drugoga čak ni ne uznemirava. Ali, uvrede, koliko god neko ostajao naizgled nem, pune čašu koja se na kraju prelije. Pa onda neretko, žena mora da sređuje sav taj nered.

Verbalno nasilje prerasta u psihičko koje se zapravo odlikuje manipulacijom. Vaginalnom najčešće, jer je ta igra stara koliko i čovečanstvo, samo što se danas koristi u malo drugačije svrhe. Dakle – žena kažnjava muškarca tako što odbija da spava sa njim. S obzirom da ja nisam stigla do ovog nivoa zlostavljačice, nisam baš ni ukapirala kako neko nekoga može na ovaj način da kazni – zar seks nije igra dvoje ljudi (ponekad i troje!), gde se sve odvija na dobrovoljnoj bazi? Ili kad zabrazdimo u taj osvetnički poduhvat da kaznimo našeg muškarca, spremne smo da idemo dotle da kažnjavamo i same sebe?

Pored seksualne, tu je i perfidna manipulacija decom. Od one gde se muškarcu preti time da neće viđati sopstvenu decu, da neće moći da ih vodi u park, ni na utakmice, baletske predstave, da glumi Deda Mraza, i radi sve one stvari koje inače tate treba da rade, do punjenja glave istoj toj deci da je tata loš, alkoholičar, nesposobnjaković… A koliko štetimo sopstvenoj deci na taj način?

Neretko, žene i fizički nasrću na muškarce. I to ne samo one koje su izabrale nekog mini muškarca pa su i fizički od njega jače! Verujte mi, poznajem ženu koja ima metar i šezdeset, a svom mužu dvometrašu u svađi vrlo ozbiljnim tonom kaže: “Vlado, nemoj da me teraš da te bijem!”.

Ko su muškarci koji sve to trpe? Pa, zavisno od nasilja do nasilja… A  žensko nasilje nad muškarcima možemo posmatrati gotovo kao novonastale promene klime: žene  su vrlo retko agresivne po prirodi, uglavnom ih određene okolnosti dovedu do toga da izaberu pogrešne načine da poprave tamo gde  smatraju da je pokvareno. Muškarac će često njen prvi napad besa pripisati PMS-u. I kao što se sa globalnim zagrevanjem Zemlje svako leto odlikuje većim temperaturama, a naše granice na koliko stepeni bi doživeli toplotni udar se sinhronizuju u skladu sa tim, tako i te malene optužbe rastu, pretvaraju se u ucene, manipulacije, dok ne eskaliraju fizičkim nasrtajima. I onda shvatiš: sve se promenilo, nema više ni jeseni ni proleća.

Muškarcima je teško da pričaju o ovoj temi, retki se odvaže na to, jer smatraju da je to njihova sramota. Žena žrtva dobiće bar sažaljenje. Muškarac žrtva dobiće jedino podsmeh. Izgleda, da  feminizam i emancipacija čak ni u ovoj sferi nisu muškarca i ženu stavili u istu ravan.

Dragi muškarci: ne plašite se da pričate o zlostavljanju. Svako nasilje je za osudu, pa makar ga proizvele i putene usne namazane crvenim ružem marke Max Factor. Možda bi i jedni i drugi trebali da se pomerimo sa borbene linije. Svako treba da se bori za svoju sreću, a neka druga osoba, partner, ljubavnik, supružnik, samo je neko ko bi trebao da tu sreću upotpuni. Ja sam svoju lekciju naučila i skupo platila, a ako se bar jedna žena koja na neki način zlostavlja svog muškarca zamisli nad ovim tekstom, smatraću da moj bol i trud nisu bili uzaludni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *