Humanitarni koncert pijaniste Nenada Radića

Pijanista Nenad Radić održaće humanitarni koncert u nedelju, 12. maja u velikoj Sali Kolarčeve zadužbine, u 20h. On će izvesti dva najznačajnija klavirska dela Franca Šuberta (Sonata B-dur D 960 (1828)) i Ludviga Van Betovena (33 Veranderungen uber einen Walzer von A.Diabelli opus 120 (1823)).

Sav prihod od prodaje ulaznica (sa koncerta, uključujući i honorar umetnika) namenjen je humanitarnoj akciji Fonda B92 “Bitka za meterinski dom” u Zvečanskoj ulici.

Organizatori koncerta su FMU-Beograd i Centar za muziku Kolarčeve zadužbine. Njihova namera je da, osim što će prikupiti sredstva za decu bez roditeljskog staranja, kulturno približe narode germanskog i srpskog govornog područja prevazilaženjem jezičkih barijera kroz univerzalni jezik muzike, kao i da predstave “novo čitanje” gigantskih klavirskih testamenata Betovena i Šuberta danas, dva veka kasnije, u tehnološkom i informatičkom dobu nezaustavljive brzine, potrošačkom društvu, svetu doslovno i literarno zatrpanom smećem.

Betoven i Šubert su u samom vrhu liste autora koji streme najčistijem muzičkom jeziku i najuzvišenijem sistemu vrednosti. Iako je njihova umetnost univerzalna i nadnacionalna, ipak nosi i snažan pečat tirolskog i uopšteno, germanskog folklora i prirode. Bili su savremenici u Beču, tadašnjem muzičkom centru Evrope, nikada se nisu sreli, grobovi su im udaljeni samo nekoliko metara, a kao da su živeli i stvarali u različitim univerzumima.

humanitarni koncert

Nenad Radić rođen je 6.maja 1968. godine u Beogradu u umetničkoj porodici. Diplomirao je i magistrirao na FMU u Beogradu u klasi prof. Zorice Dimitrijević-Stošić. Usavršavao se u klasama profesora A.Nasjetkina, E.Tatulijan(učenici H.Nejgauza) i V.Pjaseckog. Kao jedan od najistaknutijih učenika i studenata redovno je predstavljao školu i Fakultet na koncertima u Velikoj sali Kolarčeve Zadužbine, Skupštini grada, Galeriji SANU.

Tokom školovanja osvajao je prve nagrade na Republičkim takmičenjima 1979. (1.kat.), 1989. najviša kat.) i treću Nagradu na Prvom međunarodnom takmičenju “Dunav-Donau-Danube” u Novom Sadu 1992. godine.

Pedagoškom delatnošću počeo je da se bavi u beogradskoj m.š. “Stanković”, kao profesor klavira (1991-2002), a nastavio na FMU od 1999. godine na Katedri za klavir, gde je danas u zvanju Docenta.

Prvi samostalni solistički koncert održao je u Sali SKC-a u Beogradu, 1994. godine, a od tada je priredio više od 30 resitala u svim značajnijim salama i gradovima Srbije. Posebno se izdvajaju tri koncerta u Velikoj sali Kolarčeve Zadužbine, veoma zahtevnih programa, izuzetno povoljno ocenjeni od strane stručne kritike, više puta emitovani i u trajnoj formi sačuvani u arhivi Radio-Beograda.

Posebnu oblast umetničkog izražavanja Nenada Radića čini bogata predavačka delatnost. U formi “piano-lecture” održao je brojna predavanja na Kolarcu (ciklus od šest predavanja 2002.g.), Novom Sadu (Prvi Memorijal “Isidor Bajić” 2002. i YALE SMN 2004.), Negotinu (“Mokranjčevi dani2 2004.) i dr.

Za Treći program Radio-Beograda snimio je jedinstveni ciklus od osam emisija (12 sati programa) pod nazivom “Ka idealu tonskog iskaza”, koji je emitovan prvi put 2003. Emisiju “Poetika Sonate op.111, L.van Betovena” PGP RTS objavio je na kompakt disku 2004. godine kao prvi objavljen muzičko-tonski zapis u prebogatoj istoriji Trećeg programa.

Ostvario je brojna gostovanja na domaćim i inostranim radio i televizijskim stanicama – RTS 1 i 2, Radio-Beograd 1, 2 i 3, TV Novi Sad, Radio Sarajevo, Art kanal, WPEL Radio Binghamton, WSKG Radio, FOX WICZ 40 TV, WBNG TV, Chin Radio…

Cene karata su 800, 1000 i 1200 dinara.

 

Izvor: www.b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *