Hladni zdravi obroci

U vrelim letnjim danima koliko god tečnosti da unesemo lični utisak je da nije dovoljno. Međutim, redovnim unošenjem tečnosti i smanjenim unosom kafe, koja je diuretik, održavaćemo hidriranost  organizma na potrebnom novou. Povećan unos tečnosti će dovesti do osećaja sitosti te nećemo redovno uzimati obroke koji održavaju ravnotežu nepohodnu tokom čitave godine.

Jedino redovno konzumiranje obroka dovodi do ravnoteže metabolizma i otklanja stres organizma usled neredovnog uzimanja obroka. Međutim, svima nam je teško da leti jedemo nešto što je kuvano, pa  varijante nekuvanih zdravih obroka jednako zamenjuju kuvani i svojim nutritivnim sastavom i kalorijskim vrednostima. Takođe ćete biti poletni, nivo šećera u krvi će biti stabilan što će se odraziti pozitivno na elan i radnu energiju pojedinaca.

Na festivalu Mikser Design Food u subotu 06. jula smo imali radionicu (“Na putu zdravlja”) na kojoj smo naučili kako da na jednostavan način pripremimo lagane letnje obroke, za veoma kratko vreme, sa namirnicama koje su  trenutno u ponudi, koji će zadovoljiti potrebe organizma s time što ćemo uživati u ukusu koji je prilagodljiv pojedincu.

Svoj ručak, šta god da je na meniju, ne mogu da zamislim bez čorbe. Ima dana kada ne bih kuvala i dodatno zagrevala kuhinju, pa tih letnjih dana prelazim na varijantu hladnih čorba, što i vama toplo  preporučujem. Evo mog recepta za najpoznatiju špansku hladnu čorbu :

Gaspaćo

1 veći ohlađeni paradajz

½ ohlađenog krastavca

Malo natopljenog integralnog hleba ili 2 parčeta integralnog dvopeka

Malo ohlađenog crnog luka

Malo svežeg peršuna ili svežeg bosiljka

1 kašika maslinovog ulja

Začini : so, biber, kurkuma, sušeni bosiljak, chilly paprika, aleva paprika

Po potrebi malo vode, uglavnom nije potrebna jer je paradajz vodenast, ali ako neko voli ređu varijantu onda može malo vode.

Sve sastojke ubaciti u blender i samleti do željene gustine. Odozgo ukrasiti svežim seckanim peršunom ili bosiljkom.

gaspaco

Izvor: spanishcocina.wordpress.com

gazpacho

Izvor: shortorderdad.com

I naravno, prijatno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *