Helena Bonam Karter

Na sam pomen njenog imena, svima nam je u glavi prelepa čudakinja, uvek obučena u urbanu crnu odeću, kojom konstantno šokira ulice Londona. Filmovi u kojma glumi su nesvakidašnji za Holivud i vrlo su mračni, a ona za razliku od ostalih glumica, ne pokušava sebe da prikaže u uvek savršenom svetlu.

Rođena je u Golders Grinu, u Londonu. Njena majka Elena je psihoterapeut, dok joj je otac Rejmond Bonam Karter bio ugledni bankar koji je tokom 60-tih obavljao dužnost zamenika predstavnika Engleske banke u Međunarodnom monetarnom fondu u Vašingtonu. Kada je Helena imala samo 5 godina, majka joj je imala nervni slom od kog se oporavljala tri godine. Kada se konačno oporavila, odlučila je da postane psihoterapeut. Helena vrlo ceni mišljenje svoje majke i svaki svoj scenario joj šalje da bi je majka uputila u psihološke motive likova koje igra. Pet godina posle majčinog oporavka, porodicu je zadesila još jedna tragedija.

Helena-Bonham-Carter-helena-bonham-carter-129334_1280_1024

Tokom letovanja u Grčkoj, otac joj je ostao gluv na jedno uvo. Lekari su mu dijagnostikovali benigni tumor slušnog nerva i podvrgnut je rutinskoj operaciji. Nažalost, operacija se iskomplikovala, te je Rejmond u svojoj pedesetoj godini ostao trajno nepokretan.

„Vrlo sam se kasno iselila iz kuće svojih roditelja. Posedujem sindrom Petra Pana, prosto odbijam da odrastem. Sve je delovalo vrlo prijatno i ušuškano u roditeljskom domu i zašto bih to menjala? Deo mene nije hteo da prihvati obaveze i da odraste”.

Helena-Bonham-Carter-helena-bonham-carter-129327_1280_1024

Helena Bonam Karter nije školovana glumica. Vrlo je rano ušla u glumačke vode, već sa 16 godina je glumila u TV reklami, a imala je i manju ulogu u ne toliko poznatom filmu Šare ruža. Prvu glavnu ulogu imala je u filmu Lejdi Džejn 1986. godine, koji je dobio pomešane kritike, a prikazao je život lejdi Džejn Grej, engleske kraljice. Ulogu koja će joj pokrenuti karijeru odigrala je u filmu Soba s pogledom, igrajući lik Lusi Haničerč. Ostala je vrlo zapažena u filmu Borilački klub, koji važi za jedan od najpopularnijih filmova današnjice.

2001. je počela vezu sa rediteljem Timom Bartonom, sa kojim je i danas. Sreli su se na snimanju filma Planeta majmuna.

„Prvo što mi je rekao bilo je da se ne ljutim i da ga ne shvatim pogrešno, ali da sam mu bila prvi izbor za ulogu šimpanze Ari”.

Helena+Bonham+Carter++Johnny+Depp+hbcjd4

Vrlo brzo nakon premijere filma Barton se preselio u London, gde i dan danas živi sa Helenom. Ona je kasnije glumila u brojnim Bartonovim filmovima kao što su Velika riba, Čarli i fabrika čokolade, Mrtva nevesta, Svini Tod: pakleni berberin iz Ulice Flit, Alisa u zemlji čuda i Mračne senke.  Žive u elitnoj londonskoj četvrti, ali u kući koja ima dva ulaza. Osim zajedničkog ulaza u stan, dele i zajedničku dnevnu sobu, dok su ostale delove uradili svako prema svom ukusu. Otkako su smislili kako da budu zajedno, ali da svako ima mogućnost da se povuče u svoje privatne prostorije, žive vrlo skladno. Imaju dvoje dece – sina Bilija i ćerku Indijanu.

helenabonhamcarter2

2006. je bila član žirija Kanskog festivala. Na izboru za Evening Standard British Film Awards 2007, dobila je nagradu za najbolju glumicu, za uloge u filmovima Svini Tod i Razgovori sa drugim ženama. 2009. godine Tajms ju je proglasio za jednu od najboljih britanskih glumica svih vremena.

„Uvek se trudim da glumim u niskobudžetnim filmovima, ne zato što su slabije plaćeni, već imaju mnogo bolji scenario”.

Iste te 2006. godine je, zajedno sa Samantom Sejdž, dizajnerkom kupaćih kostima pokrenula svoju modnu liniju pod nazivom The Pantaloonies (lakrdijaš). U prvoj kolekciji predstavile su potkošulje, kape i donji veš u starinskom, viktorijanskom stilu. Veliki deo novca koji zarade ide u UNICEF fond.

Helena-Bonham-Carter-harry-potter-vs-twilight-18102877-500-408

„Uživam u toj ironiji, da iako važim za jednu od najgore odevenih osoba, osnovala sam svoju dizajnersku liniju. Moju partnerku Samantu sam upoznala na vežbama za trudnice. U to vreme nisam radila zbog trudnoće, te sam imala vremena da eksperimentišem sa odećom. Samanta ju je svaki put pohvalila, tako da smo došle na ideju da osnujemo zajedničku modnu liniju. Zove se Pantaloonies. Radimo na jedan specifičan način. Kupcima šaljemo upitnik sa pitanjima koji im je omiljeni film ili muzička grupa, i na osnovu njihovih odgovora mi im dizajniramo pantalone baš po njihovom ukusu”.

Helena se trudi da svoju popularnost iskoristi na što bolji način. U decembru 2008. je pozajmila svoj glas za MTV-jev oglas protiv nasilja u porodici. Reklama traje 60 sekundi, ali je puna emocionalnog naboja. Predstavlja par koji se svađa kod svoje kuće, međutim ne čuju se njihovi ljutiti glasovi, već muzika u pozadini i Helenino recitovanje. Recitovala je jedan deo o ljubavi iz Prve poslanice Korinćanima Novog zaveta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *