Gurabije – starinski kolač

“Moj deda već dugo ore nebeske njive,

ali baka jos čuva sve stvari i sliku našeg sveca.

Na dan kad sam rođen, tu je posađen orah,

i u avliji pod gustom krošnjom sad igraju se deca.

Neki novi klinci…”

Neko od vas sigurno ne voli Balaševića, ali meni svaki put kada čujem ovu pesmu krene suza niz lice. Podseti me na detinjstvo, igre u dvorištu kod bake i deke, na sve one prelepe slatkiše koje je ona pravila i koje sam volela, ali i na one koje nisam.

Sigurno da je većina vas obožavala da provodi vreme kod bake i deke. Sve je bilo dozvoljeno. Dobro, uglavnom sve. Da se jedu slatkiši, da se igra na ulici do kasno u noć, da se jede daleko više slatkiša nego kod mame i tate…

Moja baka je odlično mesila sve one starinske, danas i zaboravljene, slatkiše. I tako od Balaševića i detinjstva dođosmo do priče o dedi i gurabijama. Deda je obožavao da ih jede. One, iskreno, nisu uopšte lepe. Prilično su neugledan slatkiš, ni samo ime im nije nešto, ali je ukus super pa sam odlučila da ovaj bakin recept podelim sa vama.

Gurabije

FOTOGRAFIJA: www.coolinarka.com

Sastojci:

250 gr masti

250 gr šećera

2 jaja

kora od jednog limuna

500 gr brašna

Priprema:

Umutiti mast, dodati šećer, 2 cela jajeta, struganu koru od jednog limuna i sve zamesiti sa pola kilograma brašna. Zamesiti testo i praviti od njega male loptice i peći dok ne dobiju lepu braon boju.

Najbolje je da odstoje pre posluženja jer budu ukusnije.

Kada je sve gotovo, šta drugo uraditi nego skuvati toplu čokoladu ili nes kafu i uživati u sećanjima na neka davna gurabijevremena i detinjstvo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *