Grejs Keli – hičkokovska princeza

Grejs Patricija Keli je rođena u Filadelfiji, tačnije u Pelsinvaniji, 12. novembra 1929. godine. Kao mala devojčica, ničim se nije izdvajala od ostale dece. Bila je neprimetna, ćutljiva i veoma stidljiva. Još kao dete želela je da postane poznata glumica. Sledila je svoj san i nakon mature 1947. kreće u Njujork da okuša sreću. Karijeru je počela kao model i glumica sporednih uloga na Brodveju i u televizijskim emisijama. Nezadovoljna onim što joj nudi Njujork, Grejs odlazi u Južnu Kaliforniju da bi započela primamljiviju karijeru – oprobava se kao glumica velikog ekrana.

U svom prvom filmu “Četrnaest sati” dodeljena joj je sporedna uloga, ali zahvaljujući izvarendnom talentu otvaraju joj se vrata u svet filma. Odmah sledeće godine dobija ulogu u “Visokom mesecu” gde glumi zajedno sa Gari Kuperom. Ubrzo zatim snima “Mogambo” uz Klark Gebla . Svi ovi filmovi je donekle izbacuju u sferu poznatijih glumica, ali tek filmom “Zadnji prozor” pravi veliku prekretnicu u dotadašnjoj karijeri. To je bio prvi film koji je snimala pod režiserskom palicom poznatog Alfreda Hičkoka koji ju je ujedno načinio “bona fide” zvezdom.

Veliki preokret u njenom životu dešava se kada Grejs upoznaje i odluči da se uda za princa Rajnera III od Monaka. Postavši princeza, odustaje od glumačke karijere i odlazi sa velikih ekrana, i posvećuje se porodici. Iako se povukla iz holivudskog sjaja i slave, ostala je u srcima svih obožavalaca – miliona ljudi širom sveta, koji su u njoj videli ostvarenje najluđih i najlepših snova.

Govorilo se da je njihova svadba, venčanje veka. Sve novine su pisale samo o tom velikom događaju. Kelijeva je konstantno bila u centru pažnje. Ceremoniji je prisustvovalo preko 2000 novinara, čak ih je bilo više nego gostiju. Samo venčanje, razmene prstenja i sudbonosno da, bilo je snimano i puštano uživo. Na ovaj način je bilo omogućeno obožavaocima da se raduju zajedno sa Grejs i ostatkom kraljevske porodice.

Godine su prolazile, a Grejs je počela da bude sve nezadovoljnija sopstvenim životom i brakom u koji se brzopleto upustila. Svakodnevno okružena istim ljudima, koji su prosto odisali bogatstvom i snobizmom, princeza je počela da uviđa da nije zadovoljna ovakvom svakodnevnicom. Kako se kasnije saznaje, svom dobrom prijatelju Džonu Formanu se poverila, “Džone, ja znam gde ću biti svaki dan do kraja života. Znam da to zvuči nezahvalno i razmaženo, ali sve bih dala da mi makar jedan delić dana prođe spontano, a ne kao i uvek, isplanirano i po tačno utvrđenom redosledu”.

Trinaestog septembra 1982. godine, sudbina je rekla svoje. Baš tog dana Keli je insistirala da ona vozi automobil umesto šofera. Odlučila je da se opusti, i da vozi prebrzo. Kako je jurila kolima niz put, ćaskajući sa ćerkom Stefani koja joj je pravila društvo u kolima, oštar bol u srcu je učinio da izgubi kontrolu nad vozilom. Nekoliko sati kasnije, život ove izuzetne dame se završio. Bez obzira što su uloženi svi mogući napori da njeno tvrdoglavo srce nastavi da kuca, Princeza Grejs od Monaka je preminula. Priča se kako je mesto na kom je poginula isto mesto na kome je snimana čuvena scena piknika iz filma “Uhvati lopova”.

 

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *