Gola ljubav u vreme seksualne neurotičnosti

Svima nam je poznato kako magazini održavaju čitanost, i muški i ženski, kako televizije povećavaju gledanost, šta na reklamama prodaje sve od automobila do voćnog soka („golo voće“). Iako je naš magazin čitan i bez preteranog insistiranja na ovoj temi, nije zgoreg biti oprezan.

hotwomen

FOTOGRAFIJA: Aleksandra Dobrić

MODEL: Lela Radulović

Suština seksualnog zadovoljstva može se objasniti na uprošćen mehanički način – seksualno uzbuđenje se stišava orgazmom, prema tome cilj seksualnog čina trebalo bi da bude orgazam.  Ali, seksulani odnosi između muškaraca i žena, na sadašnjem nivou evolucije nisu više tako jednostavni. Seksualnost je danas u vezi sa brutalnom vulgarnošću kao i sa najsuptilnijom  duhovnošču, nijanse su bezbrojne, a mnogo toga zavisi od uzrasta, iskustva, ličnosti, vrednosnih stavova u duši, neuroza naših roditelja, i naših ličnih. Ono za čim svi tragamo u tom  čitavom spektru, koristeći pritom najprirodniji ljudski nagon, zapravo je sreća. U trenutku kada potrebu za srećom trampimo sa potrebom za zadovoljstvom rađa se neuroza. A odavno smo sišli sa grane. Odavno nam nije dovoljno da budemo zadovoljni ili zadovoljeni. Mi želimo da budemo srećni. I važno nam je da razumemo zbog čega smo srećni. Golo voće nam  odavno nije dovoljno. Eros je na ovom stadijumu evolucije dubok i teško shvatljiv. A gde se nalazi sreća za kojom tragamo? Nalazi se u kontaktu sa drugim ljudskim bićem. Ne bi bilo loše  imati to na umu u vremenu u kom se udaljavamo obuzeti iluzijom da smo samo na klik jedni od drugih, u moru veza koje su jednako (be)značajne i koje je lako prekinuti isto koliko ih je  lako i napraviti.

Osobe koje pate od impotencije ili frigidnosti, trebalo bi zapravo da budu zahvalne, kao i oni koje boli zub a mnogo više od onih koje ne zaboli ništa ali zato dobiju gangrenu i umru. Onaj koji pati od seksualne neuroze, kao i od svake druge neuroze, ima šansu da se prizove, da se razvije i da se integriše, da preispita etiku po kojoj živi, da prestane da manipuliše sobom i drugima i da razume da je voleti isto toliko važno, lepo i potrebno kao i biti voljen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *