Gladni sportisti

“Vraćamo se sa plivanja. Mrtvi smo gladni, a ne jede nam se fast food. Hajde, pliz, napravi nešto za klopu, a mi donosimo piće!”

Ovako je glasio sms prijatelja koji se vraćaju se sa plivanja. Sa plivanaj?! Sigurno su jako gladni-gladni, a ja u frižideru nemam baš neki izbor namirnica – 700 grama mesa, malo šargarepe i krompir. To nije dovoljno hrane za ljude koji se vraćaju sa treninga, ali tu su čuvene jeftine pljeskavice za koje će i ovoliko mesa biti dovoljno.

Sastojci:

  • 700 gr mesa
  • 150 gr brašna
  • 1 jaje
  • 2 šargarepe srednje veličine
  • prašak za pecivo
  • so
  • biber
  • 2 glavice crnog luka
  • kilogram i po krompira za prilog

Priprema:

Stižu za oko 20 minuta. Biće valjda dovoljno vremena da sve spremim. Ljuštim krompir, sečem ga na kockice, kako bi se brže skuvao, a onda ga stavjam u kipuću vodu. U drugoj šerpici kuvam šargarepu. Narendala sam je, pošto će tako brže da se skuva i da se lakše sjedini sa ostatkom mase za pljeskavice.

Izvor fotografije: Avenuehomesteader.com

U činiju stavljam meso, jaje, brašno i začine. A jedan od dva najvažnija sastojka kod pljeskavica nemam. Luk! Nema ni dovoljno hleba. Mrzim kada me tako „zaskoče“!

Moraću da ih iscimam da i to kupe!

Krompir je skuvan. Cedim ga i stavljam na malo zagrejanog ulja da se proprži. Ne duže od 3 minuta, a onda ću isti posuti seckanim peršunom. Njega uvek imam u kuhinji.
Stigli su. Marko ulazi sa tri pune kese i smeška se čudno, a Marija i Zoran ulaze iza njega. Nakupovali su sokove i grickalice za desetoro ljudi.

Pitam zašto sam ja kuvala kada su kupili ovoliko hrane.

“Nismo bili sigurni da li ćeš imati vremena da spremiš dovoljno hrane, ali mi svakako planiramo da posedimo. Poješćemo sve. Ne brini!” – kaže Marko i seda sav važan u fotelju.

Kapiram da se nešto interesantno desilo pošto on likuje, ali nemam sada vremena da ga saslušam. Moram da završim večeru. Cedim šargarepu i seckam luk, pomešam sa prethodno sjedinjenom smesom, a onda kašikom vadim i pržim na zagrejanom ulju.

Iz druge sobe se čuje Markov glas koji ponavlja – “Znao sam!”

Kada su pljeskavice ispržene, Marija i ja postavljamo sto. Pitam kako je bilo na treningu i dobijam samo kratak odgovor – “Uobičajeno.”

“Uobičajeno? Samo uobičajeno?!” – viknuo je Marko. Nije mogao više da izdrži i počeo je mali govor: “Nije bilo uobičajeno. Ili bar ne kako sam navikao! Uhvatio sam ih kako se ljube. Sećaš se koliko dugo ja govorim da tu ima nešto, a oni kao – nije, nije! Mi smo samo drugari. Čuj, drugari?! Rekao sam ja! Ajde što su od drugih krili, ali zašto od mene?!”

“Pa šta? Zajedno smo i eto. Sada znaš!”, ljutito je rekao Zoran, a Marija je samo ćutala.

Nakon večere su nam ispričali da su zajedno već mesec dana. Ta činjenica je Marka dovela do ivice besa, ali sreća pa se na vratima pojavio moj muž i promenio temu.
Pojeli smo sve. Obožavam goste koji su gladni. Tada se sve pojede, a ja mogu da se šalim kako sam napravila super jelo.

A Marko?

Njega je ljutnja prošla već za dan-dva. Najviše me je oduševila činjenica da su muškarci, bar velika većina, još gori od nas žena. Sve oni moraju da znaju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *