Fond ‘Samohrane majke’ na opštini Novi Beograd

Biti odgovoran roditelj nije lako. Biti samohrani roditelj povlači još veću odgovornost. Razlozi zbog kojeg jedan roditelj ostaje sam sa detetom ili decom mogu biti brojni, od bespovratnog odlaska i zanemarivanja činjenice da je na svet došao njihov biološki potomak, do smrti jednog roditelja. Koji god da je slučaj u pitanju, jedan roditelj ostaje da izvede na put malo ljudsko biće. I tu nastaju komplikacije. Obično su razlozi materijalne prirode na koje se većina samohranih roditelja prvo požali.

Kako statistike pokazuju, među samohranim roditeljima veći je broj majki koje spadaju u tu kategoriju. Nećemo zalaziti zbog čega je to tako.

Želimo da vam predstavimo organizaciju, tačnije fond, pod simboličnim nazivom ‘Samohrane majke’, koji je još u povoju. Osnivač je bivša uspešna manekenka, a sada majka, Agneta Azirović, koja se i sama našla u ulozi samohrane majke.

“Cilj ovog fonda je prvenstveno materijalno pomaganje ugroženim, samohranim, majkama”, navodi Agneta i dodaje da će se kroz veliki broj akcija, kao što su koncerti, modne revije i slično, koje će krenuti od septembra ove godine, raditi na tome da se prikupe sredstva kojim će se pomagati samohrane majke ugroženog socijalnog statusa.

samohrane majke pic

Fond će na početku pomagati mamama sa opštine Novi Beograd, jer kako kazu organizatori “od nekud mora da se počne”. Plan je da se ovaj fond zauzme i za majke sa drugih opština, a kasnije i iz drugih gradova.

Opština Novi Beograd je već izašla u susret, na čelu sa Aleksandrom Šapićem, koji je prepoznavši problem, a na inicijativu osnivača fonda, sa reči prešao na dela, tako da će od septembra biti otvoren poseban šalter u opštini Novi Beograd za majke.

“Šalter će biti namenjen majkama, bez obzira da li su samohrane ili ne, a sve u cilju kako bi se olakšalo dobijanje raznih dokumenata, potvrda koji su potrebni za ostvarivanje roditeljskih prava. Svaka majka se susrela sa, može se reći, bezbroj papira, podnošenjem zahteva, overom, trčanjem od jedne ustanove do druge, kako bi ostvarile prava za, recimo, dečiji dodatak, i slično. Uskoro, mamama sa ove opštine će ova procedura biti značajno olakšana, sve će moći da završe na samo jednom šalteru. Druga stvar je, da će na zvaničnom sajtu ove opštine biti omogućeno da se samohrane majke prijave ukoliko im je materijalna pomoć potrebna”, najavili su osnivači fonda.

Ovo je samo početak rada fonda “Samohrane majke”. Mi ćemo ih pratiti u svim akcijama i pozivamo sve mame, posebno samohrane, kojima je pomoć potrebna, da se uključe, za početak podrškom, a uskoro pomoć može stići i njima.

One Reply to “Fond ‘Samohrane majke’ na opštini Novi Beograd”

  1. Molim Vas da mi pomognete da nastavim.skolovanje uz rad .ili samo da se zaposlim .probala sam.u zdravstvu .posto sam.srednji fizioterapeut .kazu ne mogu sa srednjom skolom.cekam konkurs na aerodromu.ali svuda treba veza .Imam.devojcicu od 3.5g.Moj bivsi nevencani suprug je u zatvoru.salje kada sam zeli 15 hiljada .Cerku ne mogu da dam u vrtic zbog slabog imuniteta i svaki cas je bolesna.Kako mi mozete pomoci.Inace sam napustila fakultet jer ne mogu da placam.Zivim kod majke koja je u i validskoj penziji i izdrzava.mene sestru i moje dete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *