Filmski festival “Slobodna zona”

Od 2. do 7. novembra, u Dvorani Kulturnog centra i Domu omladine u Beogradu, održavaće se osmi filmski festival angažovanog filma „Slobodna zona”. 

Tokom šest festivalskih dana, biće prikazano 35 igranih i dokumentarnih filmova o najaktuelnijim društvenim i političkim temama. Festival će otvoriti književnica Dubravka Ugrešić, koja je ove godine i gost selektor smotre, a prva projekcija biće igrani film Gde idemo sada? libanske rediteljke Nadin Labaki – o pokušaju žena da odvrate svoje podivljale i besne muževe, hrišćane i muslimane, od verskog rata.

Kako je najavljeno, zbog finansijske krize ove godine neće biti reprize filmova, ali štednja koja je bila neophodna nije sprovedena na uštrb kvaliteta. Festival će ugostiti 28 autora filmova i učesnika pratećeg programa koji će biti prikazivani tokom festivala.

Film Fudbalski buntovnici Žila Rofa i Žila Pereza odabran je da zatvori “Slobodnu zonu”. Reč je o priči o pet fudbalera koji su pokušali da u svojim sredinama spreče građanski rat, utiču na demokratizaciju ili se bore protiv diktature. Producent ostvarenja je fudbaler Erik Kantona.

8. novembra u Dvorani Kulturnog centra biće prikazani i filmovi na bis, odnosno ostvarenja koja su dobila najveću ocenu publike, a od 23h kao film iznenađenja biće prikazana komedija “Mobilni” Nedžada Begovića, koja je snimana mobilnim telefonom.

Najavljeno je da će biti prikazana i tri takozvana „dokufikšn” filma koji brišu granice između dokumentarnih i igranih ostvarenja i to Nana Valeri Masadijan, Marijane Željke Sukove i Đakomovo leto Alesandra Komodina.

„Slobodna zona” će ove godine beogradskoj publici prvi put ponuditi i prateći program pod nazivom „Noćni razgovori”, koji će se odigravati nakon večernjih projekcija, sa početkom u 23h, u Dvorani Kulturnog centra.

Gde idemo sada?

Predviđeno je da se „Noćni razgovori” vode nakon prikazivanja hrvatskog filma “Blokada” – o pobuni studenata na Zagrebačkom univerzitetu, ostvarenja Ponovo zajedno – o ponovnom susretu mladih Srba i Alabanca sa Kosova koji su se prvi put sreli neposredno pre NATO bombardovanja, kao i nakon filma Hana Arent – u kojem se obrađuje suđenje nacisti Adolfu Ajhmanu i odnos Hane Arent prema zločinu o kome izveštava za časopis Njujorker.

Takođe, svi prisutni će moći da vide i filmove srednjoškolaca iz Beograda, Zagreba i Sarajeva u okviru „Slobodne zone junior”, kao i tri filma koja se prikazuju u saradnji sa Doku festom iz Prizrena.

Kao i ranijih godina biće dodeljena nagrada publike, koja će glasati nakon svake projekcije, a organizatori očekuju da će otkupiti prava za TV prikazivanje četiri do pet najbolje ocenjenih filmova.

Cena ulaznice za sve projekcije je 250 dinara.

Kompletan program festivala možete pogledati ovde.

 

Više informacija na: www.freezonebelgrade.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *