Filmski ciklus “Japanska ljubavna hronologija”

“Dani japanskog filma” biće održani u Muzeju Jugoslovenske kinoteke od 18. do 21. decembra.

U ciklusu pod nazivom “Japanska ljubavna hronologija” biće prikazana ostvarenja nastala u širem vremenskom periodu, od 30-ih godina 20. do početka ovog veka. Tematika odabranih filmova posvećena je različitim razdobljima japanske istorije, sve do savremenog doba.

Program će 18. decembra otvoriti ambasador Japana Tošio Cunozaki. Zatim će biti prikazan film “Legenda o Genđiju”, klasik japanske kinematografije, u režiji Kozaburo Jošimure.

Narednih dana biće prikazani filmovi Heinosukea Gošoa – “Žena u izmaglici”, poetska melodrama iz 1936. i “Mlade žene iz Izua”, socijalna melodrama iz 1945. godine, koja je prvi film snimljen po završetku rata. 

Na programu su i filmovi “Zašto ne?” (1981), istorijska priča o prevratu šogunata Togakava i “Zegen” (1987), groteskna satira o kolonijalnoj prostituciji, oba u režiji Šoheija Imamure, jednog od omiljenih reditelja “novog talasa” 60-ih godina, zatim modernistička melodrama “Ljubavno pismo” (1985) u režiji Tacumi Kumaširoa.

Ciklus se završava džez dramom “Izvan ovog sveta” Đunđija Sakamotoa, jednog od najzaslužnijih za obnavljanje interesa za japanski film u 90-im godinama.

Na dan otvaranja ulaz je slobodan. Ostalim danima ulaznica košta 100 dinara.

 

Više informacija na: kinoteka.org.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *