Film koji ćete voleti: Smrt čoveka na Balkanu

Ovacije u prepunoj velikoj sali Sava centra i višeminutni aplauz publike koja je 16.novembra na nogama pozdravila protagoniste filma, odličan su pokazatelj o kakvom je filmskom ostvarenju reč.

Do danas , samo tri dana nakon beogradske premijere, film je pogledalo 15000 ljubitelja sedme umetnosti (saopšteno je danas iz ”MCF”-a.), a osim velikog interesovanja publike, film je izazvao i oduševljenje kritike – do sada je osvojio čak 19 festivalskih nagrada.

Film „Smrt čoveka na Balkanu“ treće je rediteljsko ostvarenje Miroslava Momčilovića („Sedam i po“, „Čekaj me ja sigurno neću doći“), koji se ovoga puta potpisuje i kao scenarista. Reč je o crnoj komediji, i kako je u jednoj od kritika lepo zabeleženo „tamnom vilajetu našeg balkanskog mentaliteta.“ Povod za tragikomični razvoj događaja u filmu je samoubistvo usamljenog kompozitora pred web kamerom svog računara. Privučeni zvukom pucnja u stan dolaze njegove komšije, koje provode vreme u stanu, čekujući da stignu hitna pomoć i policija. Sve vreme ih snima web kamera, a da oni toga nisu ni svesni. Evociraju uspomene na pokojnika, sažaljevaju ga, dižu u nebesa njegovu muziku, iako sve vreme ne mogu da se sete njegovog imena. Događaji poprimaju drugi tok nakon što shvate da je kamera na računaru uključena i da ih sve vreme snima. Polako otkrivamo ličnost pokojnika, kao i jednu širu, satiričnu sliku našeg društva.

Fotografija: http://svetfilma.rs/

Momčilović se služio autoironijom, a cilj mu je bio da se tokom gledanja filma nasmejemo svojim slabostima, da se prepoznamo i nasmejemo sebi samima. Po njegovim rečima „ovaj film nije zapravo o smrti čoveka na Balkanu, nego o odumiranju čovečnosti na Balkanu“.

Projekat je rađen gotovo bez budžeta, jedino pogonsko gorivo bio je entuzijazam. Sniman je sedam dana i to iz jednog jedinog kadra.

Neobičan po mnogo čemu, pre svega po tematici i po izrazu, ovaj film će vas nasmejati do suza. To je priča o nama, onakvima kakvi zaista jesmo, nesvesni kamere, nesvesni da nas neko posmatra. Momčilović i celokupna glumačka ekipa majstorski su izneli ovaj film koji bez imalo ulepšavanja predstavlja „našeg“ čoveka u ne baš svakidašnjoj situaciji. Sedeti u prostoriji kraj mrtvog komšije, a pri tome igrati šah ili nesmetano jesti, retko ko može…Humor i postupci tako specifični ljudima ovog podneblja, pa stoga ne iznenadjuje što film s tolikom lakoćom komunicira s gledaocem.

Glumačku ekipu predvodi Emir Hadžihafizbegović, u ulozi prvog komšije,koji je za ovu ulogu i nagrađen,a ostatak ekipe čine Radoslav Milenković, Bojan Žirović, Nataša Ninković, Anita Mančić, Ljubomir Bandović, Branislav Trifunović (koji se našao i u ulozi koproducenta filma), Milica Mihajlović, Bojan Lazarov, Nikola Đuričko, Miloš Samolov, Aleksandar Đurica, Mirjana Karanović i Nikola Kojo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *