Festival otvorenih ateljea

Festival otvorenih ateljea održava se od 14. do 16. juna na raznim lokacijama Beograda.

Od 19h pa do ponoći program je u ateljeima na otvorenom u vidu interaktivnih kreativnih radionica, koje će biti na Kalemegdanu (KK Partizan i ispred kafe restorana Mali Kalemegdan). Individualni ateljei će biti otvoreni od 12 do 18h.

Na košarkaškim terenima Partizana likovni umetnik fotografije, Dragoljub Zamurović, pripremio je neobičnu atrakciju – na terenima će biti postavljen njegov balon, koji će posetioce vinuti do 70 m u vazduh. Potrebno je da posetioci ponesu svoje fotoaparate, a od fotografija, snimljenih tom prilikom, planirano je da se napravi izložba.

noc-otvorenih-ateljea

U okviru programa starih zanata svi zainteresovani će moći da vide i kako izgleda kovanje uživo, kao i da se sami oprobaju u kovačkom zanatu.

Dečiji program čini niz interaktivnih kreativnih radionica različitog sadržaja u trajanju od 17 do 20h (dečija ilustracija, vremeplov, baš naš junak, strip radionica, karneval…).

U programu su i narodne radinosti (tkanje, vez, keramika, etno muzika…), grafika (radionice različitih drafičkih tehnika, Manakova kuća), slikanje peskom i art terapija (Sandpro studio), oslikavanje svile, strip, krojački studio, lampe, nakit od reciklažnih materijala i slični sadržaji. U svim kreativnim radionicama posetioci se mogu oprobati u stvaralačkom činu ili raznim starim zanatima, a za uspomenu će poneti suvenire koje su uz pomoć autora radionica napravili.

Akademija lepih umetnosti će u svojim prostorijama (Takovska 49a) 15. juna od 18h organizovati izložbeno veče Studenti i profesori. Biće otvorena izložba slika poznatih umetnika i profesora ALU među kojima su Vlada Veličković, Dušan Otašević, Momčilo Antonović, Branko Miljuš, Kosta Bonuševac, Saša Filipović, Dragan Zdravković, Vedrana Ivanović, Ružica Bajić i drugi.

Planirana je i izložba radova ALU i BAUCI studenata dizajna Akademije lepih umetnosti izlagana na ovogodišnjoj Milanskoj nedelji dizajna. U toku večeri nastupiće i muzički sastavi Flauto dolce i Đurđevi stupovi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *