Festival novog filma

ALTERNATIVE FILM/VIDEO, festival novog filma i videa, održava se od 5. do 9. decembra  u Domu kulture Studentski grad.

Festival ove godine obeležava jubilej – 30 godina od prvog izdanja festivala koji je realizovan 1982., a tema je Film posle filmske trake. Da li će digitalizacija filma uticati na estetiku i društveni značaj alternativnog filma i filma uopšte i kakva je njegova budućnost – pitanja su koja će biti razmotrena kroz niz izložbi, foruma, okruglih stolova, radionica, filmskih i digitalnih projekcija.

Novina festivala je Prvi Alternative Film/Video istraživački forum koji će okupiti grupu renomiranih međunarodnih stručnjaka, istraživača, predavača i teoretičara koji se bave alternativnim, eksperimentalnim, avangardnim filmom i videom, i novim medijima. Tema ovog inicijalnog jednodnevnog foruma je istraživanje i predavanje u oblasti alternativnog filma i videa.

Vasil Burikas, programski urednik eksperimentalnog foruma na Solunskom filmskom festivalu, predstaviće savremeni grčki eksperimentalni i nezavisni film u okviru programa The Shit and the Fan i vodiće radionicu Super 8 i 16mm filma na kojoj će 10 polaznika iz ExYU regiona proći kroz ekskluzivan proces razvijanja filmskih traka.

Na Scratch radionici Ivana Ladislava Galete posetioci će moći da manuelno intervenišu na 35mm traci i prisustvuju projekciji filma – rezultatu ovog zajedničkog stvaralačkog čina. Poseban program biće posvećen mađarskom kratkom amaterskom filmu koji je uredio Sebastijan Kodolanji iz Kinoteke u Budimpešti.

U Velikoj galeriji Doma kulture biće postavljena izložba plakata i publikacija “ALTERNATIVE FILM VIDEO 1982-2012”, a u Galeriji će biti otvorena izložba Nenada Bračića “Foto kino oprema”. Posetioci će mimati priliku da pogledaju projekcije nagrađenih filmova festivala iz 1982. godine, kao i specijalne projekcije filmova i predstavljanje autora iz regiona: Slobodana Valentinčića, Davida Kidmana, Karpa Godine, Ivana Martinca, Davorina Marca, Ljubomira Šimunića.

ALTERANTIVE FILM/VIDEO osnovan je 1982. godine kao festival jugoslovenskog alternativnog filma i videa, sa ciljem da zabeleži i teorijski definiše kretanja, da ukaže na vrednosti i nove stvaralačke mogućnosti u oblasti alternativnog filma i videa. U trideset godina postojanja festival je prolazio kroz različite transformacije u skladu sa turbulentnim društveno-političkim okolnostima. Od 2006. godine dobija međunarodni karakter, kako bi pružio uvid u nove tendencije na međunarodnoj sceni i omogućio širu kontekstualizaciju domaće i regionalne scene. Osnivač i organizator je Akademski filmski centar Doma kulture “Studentski grad”, koji je osnovan 1958. godine.

 

Više informacija na: alternativefilmvideo.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *