Festival nitratnog filma

XV Festival nitratnog filma koji se održava u slavu pokretnih slika i filmova koje smo voleli, traje od 6. do 14. juna u Jugoslovenskoj kinoteci (Kosovska 11).

Festival će u četvrtak u 16h otvoriti projekcije filmova “Vijarove pustolovine” (1924) reditelja Džozefa Hepa , i “Mađioničar iz Atine” (1931) reditelja Akilesa Madrasa.

Svečano otvaranje manifestacije pod sloganom “15 zapaljivih godina” zakazano je za 20.30h. Nakon uvodnog govora posetioci će moći da pogledaju film uz 1913. godine “Povratak srpskih pobednika i osvećenje i otkrivanje Karađorđevog spomenika na Kalemegdanu 11. avgusta 1913. godine”, kao i film Herberta Brenona, “Španska plesačica” (1923).

Na festivalu će biti prikazani kratki i dugometražni filmovi koji su snimljeni u periodu izmedju 1896. i 1963. godine, jugoslovenske, evropske i američke produkcije.

U subotu, 8. juna posetioce očekuje poseban program. Posle italijanskog filma “Supruge i narandže” slede filmovi producenta Đoke Bogdanovića iz 1913. godine. U nedelju će biti održana prezentacija rekonstrukcije filmova nastalih pre 1910. godine na nitratnoj filmskoj traci sinhronizovanih zvukom sa ploča (tonbilder).

Filmovi iz serijala “Preko Balkana” biće na programu 13. juna.

Festival će zatvoriti film Mihaila Roma “Tajna misija”.

Kompletan program festivala možete pogledati OVDE

Izvor: danubeogradu.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *