Festival etnološkog filma

Od 11. do 15. oktobra, u organizaciji Etnografskog muzeja u Beogradu, biće organizovan Festival etnološkog filma.

Odabrani filmovi na XXI izdanju, po propozicijama festivala, biće podeljeni u dve kategorije – takmičarsku i informativnu. U okviru takmičarske kategorije biće dodeljene tri nagrade – Gran pri Dragoslav Antonijević za najbolji film festivala, nagrada za najbolji domaći film i nagrada za najbolji strani film.

Ove godine je za učešće na festivalu prijavljeno 90 filmova iz 25 zemalja. Selekciona komisija je donela odluku da od pristiglih filmova 21 film bude prikazan u okviru konkurencije, a 15 filmova će biti prikazano u informativnoj sekciji.Pomišljenju komisije, kod većine filmova se primećuje vrlo izražena tendencija ka angažovanom političkom filmu i filmu sa socijalnom tematikom. Brojni su i filmovi koji se bave preispitivanjem seksualnosti u određenim etničkim i religijskim zajednicama, s analitičkim pristupom odnosu društva, religije i porodice prema pojedincu drugačijeg seksualnog opredeljenja.

Međunarodni festival etnološkog filma je važan činilac u negovanju i očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa kako Srbije tako i drugih zemalja sveta.

Pored glavnog filmskog programa, Festival i ove godine priređuje retrospektive filmova uz učešće gostiju iz inostranstva, okrugle stolove, radionice…

U planu je i prikazivanje serije emisija Iranske nacionalne televizije uz učešće reditelja Reze Madžlesija, zatim predstavljanje filmske produkcije Smitsonijan instituta u Vašingtonu (SAD), uz učešće Džejmsa Dojča, antropologa, kao i izbor novije ruske produkcije etnografskih filmova s festivala RAFF iz Salekarda.

Više informacija na: www.etnografskimuzej.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *