Festival dokumentarnog i kratkometražnog filma

Jubilarni 60. beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma – Kratki metar, biće održan od 2. do 6. aprila.

U Domu omladine Beograda, Dvorani KCB i bioskopu Fontana, biće prikazano 48 stranih i 35 domaćih filmova, koji će se takmičiti za nagrade festivala u četiri kategorije – dokumentarni, kratki igrani, animirani i eksperimentalni film.

kratki-metar

Na festivalu će animirani film “Rabbitland” i dokumentarac “Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka”, posle zapaženog uspeha na nedavno održanom festivalu Berlinale, biti predstavljeni i domaćoj publici.

Kratki metar će pored takmičarskog programa imati i osam pratećih programskih celina. Beogradska publika moći će da pogleda izabrane filmove sa Short Shorts festivala u Tokiju u programu Made in Japan.

Program “London Calling” predstaviće najbolje filmove sa London Short Film Festivala, a program “Kontrasti Rusije: Patriote i bludnici” fokusiraće se na oprečnosti moderne Rusije, od političkog fanatizma do raskalašnog noćnog života.

Program “Angry Ukrainians” je sastavljen od filmova istoimenog pokreta filmskih autora, koji se bave problemima moderne Ukrajine.

Ljubitelji muzike i dokumentarnog filma imaće prilike da u programu “Rockumentary Revolutions” pogledaju film “Otroci socijalizma” o istoimenoj slovenačkoj pank grupi i film “How We Played The Revolution” o litvanskoj “raspevanoj” revoluciji.

Ostvarenja iz regiona biće predstavljena u programu “Komšiluk”, koji ove se ove godine posebno fokusira na novi crnogorski film, koga će predstaviti filmovi studenata Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja.

Tradicionalni prateći program “Vrelo” baviće se temom art terapije sagledane kroz prizmu pet dokumentarnih i kratkih igranih filmova iz Evrope i Južne Amerike, dok putujući festival UNAFF predstavlja dokumentarni film “Sing Your Song” o Hariju Belafonteu i njegovoj ulozi u pokretu za ljudska prava u Severnoj Americi.

Pored filmskog programa, u okviru Kratkog metra će se održati diskusije o filmovima, kao i druženja sa domaćim i stranim autorima, gostima festivala.

Povodom jubilarnog 60. izdanja, u danima pred festival, biće organizovana izložba u Domu omladine, specijalna projekcija filmova iz arhive Dunav filma i promocija knjige o Milenku Štrpcu.

Ulaznice za sve dvorane biće u prodaji od danas, po ceni od 150 dinara.

Izvor: danubeogradu.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *