Festival Dani Sarajeva

Festival Dani Sarajeva u Beogradu održava se od 13. do 15. maja u Kulturnom centru Beograda.

Fokus ovogodišnjeg festivala su deca u ratu, mladi koji su detinjstvo proveli u opkoljenom Sarajevu. Jedan od te dece je i Jasminko Halilović, koji se u Beogradu predstavlja sa publikacijom “Djetinjstvo u ratu” i istoimenom izložbom, koja je od 8. maja postavljena u Pop Up knjižari KCB-a.

Dani-Sarajeva-logo-2013

U okviru filmskog programa festivala biće prikazani filmovi Danisa Tanovića, Aide Begić i Jasmile Žbanić, kao i filmovi mladih autora – iz Beograda koji su u saradnji sa “Sarajevom gradom filma” snimili filmove, i iz Sarajeva.

Festival je prvi put organizovan 2007. godine povodom 15.godišnjice početka četvorogodišnje opsade Sarajeva, a tokom proteklih godina festivala Beograd je ugostio nekoliko stotina umetnika – muzičare, fotografe, autore filmova, predstava, književnike.

Program:

Ponedeljak, 13. maj

Dvorana KCB

17h – Danis Tanović: “Ničija zemlja” , “Prtljag”

20h – Danis Tanović: “Cirkus Columbia”

22h – Sarajevo grad filma (Jelena Gavrilović: “Nešto slatko2, Nikola Ljuca: “Scene sa ženama”, Dane Komljen: “Tjelesna funkcija”) i studentski dokumentarni filmovi (Damir Mujagić: “Samo tata”, Neven Samardžić: “Snaž(e)ne”, Hari Šečić: “Varijacija”)

Pop Up knjižara

19-20h – Svečano otvaranje festivala “Dani Sarajeva u Beogradu”, promocija publikacije “Djetinjstvo u ratu” i otvaranje istoimene izložbe

Utorak, 14. maj

Dvorana KCB

17h – Priče iz tranzicije (Ines Tanović: “Živi spomenik”, Enes Zlatar Bure: “ZIKS” ili “F43.1”, Timur Makarević: “Vaši i naši”)

19h – Jasmila Žbanić: “Grbavica”

21h – Jasmila Žbanić: “Na putu”

Pop Up Knjižara

19-21h – Debata “Deca u ratu” (Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija i Inicijativa mladih za ljudska prava BiH)

Sreda, 15. maj

Dvorana KCB

17h – Aleš Kurt: “Akumulator”, Clarissa Thieme: “The Place We Left”

19h – Aida Begić: “Snijeg”

21h – Aida Begić: “Djeca”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *