Festival Beograd Velograd

Festival Beograd Velograd održava se od 14. do 16. juna u Beogradu, Sava Mala. Cilj festivala je promovisanje koncepta urbanog biciklizma, kao normalnog, jednostavnog, jeftinog i ekološkog vida gradskog prevoza.

Kroz različite radionice festival će se baviti unapređivanjem infrastrukture za biciklizam, biciklizmom kao mogućnošću za biznis, dizajnom u biciklizmu.

velograd

“Narandžasta biciklistička tura” (Orange Bike Ride) biće centralni dogadjaj festivala, 16. juna, a očekuje se oko hiljadu ljudi iz zemalja regiona, svi odeveni u narandžasto, po holandskom uzoru. “Najnarandžastija osoba na Turi” će kao nagradu dobiti specijalno dizajnirani holandski gradski bicikl. Organizatori pozivaju sve zaljubljenike u biciklizam da se pridruže vožnji i voze kroz Beograd, tog dana, bez automobila.

Prema istraživanju iz 2011. godine oko 20 odsto stanovnika Beograda smatra da bi svakodnevna vožnja biciklom za njih bila prilično jednostavna, medjutim svega 0,6 odsto zaista koristi bicikl kao vid prevoza, iako je pogodan za putovanja do sedam kilometara udaljenosti.

Više informacija na: beogradvelograd.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *