Elizabeth Taylor: ljubičaste oči, karijera i muževi

Ova dama je rođena 27. februara 1932. godine. Sa svega deset godina prvi put se pojavila u filmu, a pažnju publike je privukla ulogom u filmu Nevestin otac. Priroda je bila blagonaklona prema njoj što se fizičkog izgleda tiče, jedino joj je visinu uskratila. Imala je nestvarne ljubičaste oči, kao i bujno poprsje, što je bilo i više nego dovoljno da postane boginja.

Sazrevala je brzo, kroz svoje uloge i način života. Iz belih sokni uskočila je pravo u visoke potpetice, te je umesto tinejdžerke odmah postala sočna žena. Kamere i publika su je obožavali. Na velikom platnu ona je oživela mnoge likove klasika američke književnosti. U svojoj dugoj i blistavoj filmskoj karijeri nagrađena je sa dva Oskara. Prvi joj je stigao u ruke za ulogu prostitutke u filmu “Baterfild 8”. Drugi je stigao tri godine kasnije za ulogu alkoholizirane furije u filmu “Ko se boji Virdžinije Vulf”. U ovom filmu je glumila zajedno sa suprugom Ričardom Bartonom za kojeg se udavala dva puta.

“Ko se boji Virdžinije Vulf” je film u kome je slavni par zapravo glumio sebe. Nakon par propalih brakova mislila je da je konačno našla pravog partnera. Međutim, u životu njenog tadašnjeg supruga na prvom mestu bio je viski. Nakon mnogo alkohola, nekoliko zajedničkih filmova i dva venčanja došlo je vreme da se konačno rastanu.

Njena najveća strast bio je nakit i svi njeni muževi su to dobro znali. Od Ričarda je dobila najskuplji i najveći dijamant koji se tada mogao naći u prodaji, ali komad nakita, čak i najskuplji, nije uspeo da održi već nagrižen brak. Posle Bartona, Elizabet je stala još dva puta na ludi kamen.

A onda, nakon blistave karijere, životni sumrak se spušta preko njene sudbine. Ona silazi sa naslovnih strana, te se lagano gubi u alkoholu i prekomernoj težini. Uradila je više od trideset teških hirurških operacija i izlagana je beskrajnim kurama mršavljenja. Iako je tonula zbog alkohola, do svoje smrti je navođena kao jedina živa zvezda starog Holivuda. Umrla je 2011. godine u bolnici u Los Anđelesu, nakon duge i mukotrpne borbe sa srčanim obolenjem. Bila je mačka sa devet života, žena sa osam muževa i dama sa ljubičastim očima kakve se više ne sreću.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *